Digitalisering

Nokia slår tillbaka mot Google

Nokia och flera jättar som Motorola, Samsung, Vodafone och Sony Ericsson, slår nu tillbaka med full kraft mot Googles mobilsatsning Android. De enas bakom operativsystemet Symbian, som blir gratis och köps av Nokia. (UPPDATERAD).

Publicerad

Med den enade fronten bakom Symbian är det uppenbart att Nokia tillsammans med de andra företagen gör allt för att möta hotet från Google.

I ett gemensamt pressmeddelande som gick ut på tisdagen nämns inte Google eller Android med ett ord.

Men budskapet är tydligt - Symbians spretiga varianter ska nu samlas till ett enda operativsystem med en enhetlig användarmiljö, och framför allt ska Symbian, precis som Android, bli gratis att licensiera och bygga på öppen källkod.

Att flytta hela Symbian OS till öppen källkod väntas ta två år.

Ingen respons
På en gemensam presskonferens under tisdagen förnekade dock Nokia att ombildandet av Symbian skulle ha något med pressen från Google eller Apple att göra.

- Att betrakta det här som en respons på något annat, gör verkligen inte storleken av det vi åstadkommer nu rättvisa, sa Nokias representant Kai Öistämö.

- Vi kommer att se tillbaka och säga "Wow, gjorde vi verkligen detta i London 2008!", fortsatte han.

Och enligt Symbians vd, Nigel Clifford, är styrkan jämfört med Googles Android att Symbian redan finns i 200 miljoner mobiler och har fyra miljoner aktiva utvecklare.

Mindre rörmokande
Mats Lindoff, teknikchef för Sony Ericsson, framhävde att det nya enhetliga ekosystemet runt Symbian kommer att göra det lättare för tillverkarna att snabbt nå till marknaden med nya modeller.

- Vi kommer att kunna lägga mindre resurser på rörmokandet, sade han.

Han påpekade också att Symbian nu kanske gör det största bidraget någonsin till öppenkällkodsvärlden, räknat i rader kod på enskilda apparater.

Enligt Mats Lindoff har diskussionerna kring ombildandet av Symbian vuxit fram under de senaste månaderna.

Nokia köper hela Symbian
Grunden i överenskommelsen är att Nokia, som redan är storägare i brittiska Symbian, köper resten av aktierna av bland annat Ericsson - en jätteaffär på 264 miljoner euro, omkring 2,5 miljarder kronor.

Utvecklingen av operativsystemet ska sedan under första halvåret 2009 tas över av en ny, icke vinstdrivande organisation som heter Symbian Foundation, öppen för alla som vill vara med, till en årskostnad av 1.500 dollar.

Slaget handlar om de avancerade mobilerna med datorlika operativsystem där man kan installera program - så kallade smartphone - vilka nu växer kraftigt. ("Vanliga" mobiler har slutna och låsta operativsystem där endast mindre javaprogram kan installeras).

Symbian, Android och Windows Mobile
Det här slaget kommer nu att stå mellan Symbian, Android, Windows Mobile och Rim med sin Blackberry. Med uppstickarna Linux och Apples OSX som bubblare.

Äldst och störst är Symbian som bildades 1998 av Nokia, Motorola och Ericsson och det lilla brittiska programvaruföretaget Psion.

Symbian finns i dag i över 200 miljoner mobiler och 235 modeller, men har haft en krokig väg som lett till en rad olika varianter av det som kallas UI eller användargränssnitt, det vill säga skärmmiljö och menysystem.

Knappsats och pekskärmar
Nokia driver sitt S60, främst för mobiler med knappsats, medan Sony Ericsson och Motorola driver Ronnebybaserade Uiq för pekskärmsmobiler. Uiq fungerar sedan något år även för mobiler med knappsats, samtidigt som Nokia - som fortfarande saknar en egen pekskärmsmobil - filar på stöd för pekskärmar i S60.

Dessutom har japanska NTT Docomo en egen variant som heter Moap(s).

Det är Nokia, Sony Ericsson, Motorola och NTT Docomo som nu förenar sina varianter för att stärka Symbian mot Android. Och de får omdelebart stöd av mobiloperatören AT&T, mobiltillverkarna LG Electronics och Samsung, halvledarjättarna STMicroelectronics och Texas Instruments samt världens största mobiloperatör räknat i omsättning, Vodafone.

Windowsmobilen kom 2002
Den första riktiga utmanaren till Symbian var Microsoft som tillsammans med Orange släppte den första Windowsmobilen 2002. Windows Mobile har sedan vuxit till sig, främst i företagsmobiler, men ratades länge av de etablerade mobiltillverkarna.

Därför väckte det stor uppmärksamhet när Sony Ericsson tidigare i år avslöjade att det kommande flaggskeppet Xperia X1 ska använda Windows Mobile.

Nokia är nu ensamt av de stora tillverkarna att nobba Windows Mobile.

Parallellt med Symbian- och Windows-mobilerna har kanadensiska Rim gjort succé med epostmobilen Blackberry, främst i USA. Blackberry har nu utvecklats till en avancerad mobil som också börjar vara med och konkurrera om de avancerade användarna i resten av världen.

Apple utmanar med OSX
Apples OSX blev en plötslig utmanare i avancerade mobiler i och med Apples lansering av Iphone i juni 2007. Trots att OSX bara finns i Apples mobil har det skakat om hela mobilbranchen genom sin användarvänlighet, och därigenom satt press på Nokia och Symbian.

Och i november 2007 slog Google till med sin mobilsatsning Android som formellt utvecklas inom organisationen Open Handset Alliance.

Android komplett och gratis
Android är Linuxbaserat och bygger på öppen källkod. Det är ett komplett, gratis operativsystem med tillhörande småprogram och utvecklingsverktyg.

De första mobilerna med Android skulle komma under tredje kvartalet i år, men så sent som i veckan kom rapporter om förseningar.

Vid sidan av Android finns en rad initiativ för att använda Linux i mobiler, bland annat på initiativ av mobiloperatörerna som vill få större makt över mobilens utseende i skärmen.

Det viktigaste av dem kallas Limo, och enligt analysfirman Ovum skulle den nya organisationen Symbian Foundation med sitt fokus på öppen källkod kunna vara ett sätt för Symbian att närma sig Limo på sikt.