Digitalisering

Nu chockhöjs priset på minne

Priset på hårddiskar och USB-minnen kan snart bli mycket högre. Copyswede, som bland annat företräder svenska musiker kräver nu ensidigt en avgift för kopieringen. Branschen är i uppror.

Publicerad

Någon överenskommelse har inte lyckats träffas mellan rättighetsorganisationen Copyswede och företrädare för elektronikbranschen, trots långa förhandlingar.

Därför meddelar Copyswede ensidigt att de nya höjda avgifterna kommer att börja gälla från och med den 1 april, trots att branschen har sagt nej.

Anders Appelqvist, vd för Elektronikbranschen, menar att beslutet är lagstridigt då USB-minnen och hårddiskar i hög grad används för privata ändamål och det därmed inte motiverar en kopieringsavgift.

-  Enligt svensk lag ska avgift endast utgå på produkter som är särkilt ägnade åt att kopiera. Och de produkterna får inte i stor utsträckning användas till något annat. Så vi anser att det är lagstridigt att införa en sådan här avgift, säger Appelqvist till TT.

Copyswedes vd Mattias Åkerlind vill till TT inte kommentera om rättighetsorganisationen kommer att ta frågan till domstol.

- Vår tradition är att förhandla med branschen och nu sker kopiering på de här produkterna som vi tycker omfattas av lagen. Men branschen säger att de inte vill förhandla och det krävs två för att dansa tango, säger Åkerlind.

Upp till 160 kronor

De nya avgifterna som enligt Copyswede börjar gälla från och med den 1 april innebär att USB-minnen och externa hårddiskar kommer se ut som följande:

Mindre än 80 GB: 1 kronor/GB

81-250 GB: 120 kronor

Större än 250 GB: 160 kronor

Sedan tidigare tas en kopieringsavgift, som ut för bland annat cd- och dvd-skivor och mp3-spelare.