Opinion

”Vi ska höja digitala kompetensen hos alla lärare”

Lena Hallengren (s), ordförande riksdagens utbildningsutskott.

REPLIK. Samtliga studenter på lärarutbildningarna ska lära sig använda digitala verktyg. Därför får lärarutbildningen mer resurser, bland annat för att öka den lärarledda tiden så att teori och praktik bättre vävs ihop, skriver Lena Hallengren (s), ordförande riksdagens utbildningsutskott.

Det går inte att annat än instämma i vad Betty Malmberg (M) skriver i sin debattartikel om hur viktigt det är att skolans arbete med digital undervisning stärks och att lärarna rustas med rätt kompetens. Därför var ett av regeringens absolut första beslut att ge Skolverket i uppdrag att ta fram en samlad it-strategi för skolan. Digital kunskap blir nu en självklar del av skoldagen.

Regeringen slår fast att det är skolans uppdrag att stärka varje elevs digitala kompetens. Det innebär konkret bland annat att matematik- och tekniklärare ska undervisa i programmering, att teknikämnet stärks med ett garanterat antal timmar för varje elev och att alla lärare ska ta ansvar för att lära ut digital källkritik. Det är en viktig förändring för att stärka likvärdigheten mellan skolor.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här