Opinion

”Vi kan bli världens mest innovativa land – men det krävs miljarder”

Mouna Esmaeilzadeh. Foto: Pressbild
Saeid Esmaeilzadeh. Foto: Pressbild
Nima Sanandaji. Foto: Pressbild
Grafik Jonas Askergren

DEBATT. För att Sverige ska återvinna sin forna position som en ledande forskningsnation, krävs ytterligare 25 miljarder kronor i satsningar på forskning och utveckling årligen, varav 6,2 miljarder är från offentlig sektor och högskolor, skriver Nima Sanandaji, Saeid Esmaeilzadeh och Mouna Esmaeilzadeh. 

Vi lever i en tid präglad av osäkerhet, med krig i Europa, störningar i globala värdekedjor, inflation och en global pandemi som precis tog slut. Dessutom finns ett överhängande problem med klimatförändringar. I denna tid blir det särskilt viktigt att satsa på innovationer, för att bana väg för jobbskapande och ökat välstånd, samt även möjliggöra ny teknik som bäddar för ekologisk omställning.  

I den nya rapporten Nordic Innovation Triangle har vi kartlagt de ledande nya innovationsföretag som finns i Sverige, Finland, Norge, Danmark och Island. Runtom i Norden hittar vi exempel på nya företag som tar fram revolutionerande grön teknik. Svensk innovation är redan nära fokuserad på de lösningar som krävs i den globala ekologiska omställningen.  

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här