Opinion

”Sverige förtjänar bättre energipolitik”

STOCKHOLM 2013-09-06 Stockholms finansborgarråd Sten Nordin invigde på fredagen Stockholms Hamnars solcellsanläggning på taket till Magasin 6 i Frihamnen. Anläggningen består av 919 solpaneler med en total yta på 1500 kvadratmeter. Den årliga energileveransen kommer att motsvara behovet för tio genomsnittsvillor. Anläggningen är Stockholm stads största i sitt slag. Foto: Fredrik Sandberg/TT

DEBATT. Avsnittet om energi i regeringens budget är dyster läsning som visar att satsningarna på både energieffektivisering och förnybar energi är rekordlåga år 2014. Sverige förtjänar bättre än så, tycker Lise Nordin, miljöpartiets energipolitiska talesperson.

Att använda energi smartare och därmed kunna minska energianvändningen är avgörande för att nå klimatmålen fastslår internationella energibyrån IEA i sin årliga rapport World Energy Outlook.

IEA riktar en tydlig rekommendation till alla regeringar att fokusera på smartare användning av energi för att klara klimatmålen. På det sättet minskar energibehovet och den förnybara energin räcker till fler. Samtidigt ger en effektivare användning stora vinster på andra områden, inte minst för användaren som får en lägre kostnad.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här