Opinion

”Smarta nät behöver nya elnätstaxor”

Dagens säkringstariffer är föråldrade och måste ändras för att elnätet ska kunna användas på bästa sätt, enligt debattören. Foto: Lise Åserud / TT

DEBATT. I dag har vi elmätare som i realtid kan tala om för nätbolaget var det kan uppstå överbelastningar. Denna kunskap utnyttjas dock inte. Ska vi till exempel ladda elbilar är det viktigt att effektuttaget styrs mot låglasttider. Med en vanlig säkringstariff finns det inget incitament att ladda nattetid, skriver Lennart Asteberg.

Dagens säkringstariffer är föråldrade och måste ändras. De tillkom under en tid då nätbolagen hade dålig koll på var strömmen tog vägen så då fick man gardera sig så det inte blev överbelastningar någonstans i nätet. I dag har vi alla en elmätare som i nästan realtid kan tala om för nätbolaget vart strömmen tar vägen och var på nätet det kan uppstå överbelastningar. Denna kunskap utnyttjas dock inte i dag.

Ett högt uttag av effekt kostar egentligen inte nätbolaget något förrän nätet börjar bli fullt utnyttjat och ligger nära sin maxbelastning. Det finns då ingen anledning för nätbolaget att begränsa energiuttaget. (Naturligtvis måste alla ha en säkring men den kan då dimensioneras efter vad kabeln tål och kortslutningsskydd och det är för de flesta villor minst 32A, 22 kW. )

Taxan bör gynna abonnenter som kan styra om sin förbrukning till de tider på dygnet då nätet är lågbelastat. Skall man kunna begränsa effektuttaget vid fullbelastat nät måste man dock kunna ta ut den bortreglerade energimängden under en annan tid på dygnet.

Ska vi till exempel kunna utnyttja elnätet till att ladda elbilar så är det viktigt att effektuttaget styrs mot låglasttider. Med en vanlig säkringstariff (eller effekttaxa) finns det inget incitament att ladda nattetid utan det kan man lika gärna göra under höglasttid när man kommer hem på eftermiddagen.

Vi har det elnät som vi har. Energieffektivisering och lokal produktion av elenergi kommer att minska den överförda energimängden. Den trenden har redan börjat och även om folk börjar köpa elbilar så kommer det knappast att vända. En utbyggnad av elnätet medför att kostnaden för att överföra energi ökar då den investeringen ska ske i en krympande marknad. Det är då viktigt att vi verkligen utnyttjar gjorda investeringar maximalt.

Den ideala taxestrukturen för en villakund kan se ut så här:

• Nätbolaget garanterar kunden tillgång till 10A 3-fas 400V. (6,9 kW)

• Överförd energimängd debiteras med ett helt rörligt kWh-pris.

• Effekt taxa betalar man bara om man behöver en större garanterad effekt än 6,6 kW.

• Uttagen max eleffekt begränsas bara av kabeln och om det finns effekt att tillgå i nätet. För en vanlig villakund med 10 kvadrats kabel kan max effektuttag bli uppåt 20 kW.

• Blir det effektbrist i nätet sänder elbolaget en signal till abonnenten att minska sitt effektuttag ned till garanterad effekt. Det kan ske genom att värmepumpen eller tvättmaskinens elvärme stoppas under några minuter eller att laddning av elbilen förskjuts.

Observera att allt resonemang ovan gäller nättaxan. Sedan tillkommer det en elhandelstaxa och den kommer att spegla kostnaden för att producera energin och variera kraftigt över dygnet och året.

Det är viktigt för Sveriges framtida konkurrenskraft att vi får ett effektivt elnät. Många tror att kostnaden för el kommer att bli hög i framtiden. Jag tror inte det längre. Kostnaden för att producera fossilfri elenergi genom solceller och vindkraft sjunker hela tiden. Sammantaget med att all utrustning blir energieffektivare kommer den totala kostnaden som abonnenten betalar för elenergi inte att öka. Men det fordras att vi inte överinvesterar i kablar och transformatorer som egentligen inte behövs.

Lennart Asteberg