Opinion

"Robotar och självkörande fordon kan inte ersätta människan"

Roboten Robear kan hjälpa till i vården. Foto: Riken/REX/All Over Press Foto: Riken/REX / All Over Press
Roboten Robear kan hjälpa till i vården. Foto: Riken/REX/All Over Press Foto: Riken/REX / All Over Press

REPLIK. Det är människor som kan bygga hus och lastbilschaufförer som kan ratta lastbilar. Automatiseringen i industrin fortsätter och produktiviteten ökar men robotarna kan aldrig ersätta människan, skriver Claes Ringqvist, Svanesund

Utifrån utvecklingen av det självlärande programmet Alphago som besegrat en koreansk go-spelare skriver Andreas Bergström i en debattartikel:”...om datorer uppfinner smartare datorer, som uppfinner ännu smartare datorer, så kan vi snart vara inne i en blixtsnabb utveckling där det bara är en tidsfråga innan människor är underlägsna i allt....”.

Artikelförfattaren saknar verklighetsuppfattning. Har han besökt ett skeppsvarv, ett pappersbruk, ett sågverk eller ett stålverk? Har han sett snickare, murare, rörläggare, elektriker, målare bygga ett hus? Har han besökt ett äldreboende?

Hans slutsatser är fantasirika men verkar hänga på en mycket skör tråd: ”Om maskiner inom ett par årtionden kan sköta allt vi behöver i livet, inklusive att bygga nya maskiner så är frågan varför vi ska bekymra oss framtidens arbetsmarknad. Om mina barnbarn blir vuxna i en värld där livets nödtorft och en del därtill ordnas kostnadsfritt av maskiner, så kan de ägna sig åt lek, idrott..."

Om detta hade varit skrivit av en mellanstadieelev hade jag nog mest smågarvat, men Andreas Bergström är vice vd i tankesmedjan Fores och var under 2006-2010 Jan Bjöklunds ”högra hand” i skolfrågor. Han är en ofta anlitad moderator i olika forum.

Människans tänkande formas av hennes vara, är en välkänd sanning. Min gissning är att Andreas vara är universitetsvärldens, regeringskansli-världens och den övriga elit-världens. Jag skulle rekommendera en dags åkande med en lastbilschaufför till olika byggen i Stockholm för att komma till insikt om att transportbranschen nog till en mycket liten del kan tas över av självkörande fordon och att byggandet är ett mänskligt hantverk där spikpistolen sparar snickarens skuldror.

Automatiseringen/robotiseringen av vår industriproduktion kommer att fortgå, likaså datoriseringen av delar av tjänstesektorn och produktiviteten fortsätter att öka.

Låt oss opinionsmässigt arbeta för sextimmars arbetsdag – även du Andreas, din idé om medborgarlön är bra.

Det har vi råd med, och vi behöver inga robotar som tar hand om våra gamlingar.

Claes Ringqvist, Svanesund