Opinion

”Regeringens utredning har misslyckats med att reformera skatten för avfallsförbränning”

Högdalenverket i Stockholm. Foto: Anders Wiklund/TT
Högdalenverket i Stockholm. Foto: Anders Wiklund/TT
Åsa Pettersson. Foto: Erik Cronberg
Klas Svensson. Foto: Andreas Offersson
Erik Thörnström. Foto: Jon Alexandersson
Tony Clark. Foto: Andereas Offersson

DEBATT. Skatten på avfallsförbränning har inte lett till mindre mängder avfall och har inte gjort att mer avfall materialåtervinns. Det är med anmärkningsvärd envishet regeringen håller fast vid, och nu vill höja, den ineffektiva skatten trots all kritik. Att det är en fiskal skatt blir alltmer tydligt. Nu har regeringens utredning även presenterat ett halvdant reformförslag, skriver Energiföretagen och Avfall Sverige.

Avfallsförbränningsskatten har sedan den infördes våren 2020 varit mycket kontroversiell och haft många tillämpningsproblem. För ett år sedan tillsatte regeringen en utredning kallad Undantagsutredningen. Det har funnits förhoppningar från branschen om att den skulle rätta till de många bristerna med skattens utformning.

Utredningen har nu lämnat förslag till några mindre justeringar men föreslår inga ändringar som i grunden förbättrar skatternas funktionssätt. Några förslag som gäller avfallsskatterna går i linje med vad vi önskat. Det är till exempel glädjande att utredaren faktiskt ifrågasätter den samhällsekonomiska effekten av deponiskatten.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här