Opinion

”Regeringen måste förbjuda silver i kläder”

Varje gång underställ, t-shirts, strumpor, träningsjackor eller skärbrädor sköljs och tvättas läcker bakteriedödande ämnen ut i vattnet, konstaterar Anders Finnson på Svenskt Vatten. Foto: Scanpix

DEBATT. Silverjonen är lika giftig för vattenlevande organismer som kvicksilver. Det finns även en oro för ett samband mellan antibakteriella ämnen och utveckling av resistenta bakterier. Att halterna åter stiger i våra reningsverk gör att silver genast måste förbjudas, skriver Anders Finnson på Svenskt Vatten.

Silver är ett ämne med många namn. I alla fall när det kommer till konsumentprodukter. Ofta marknadsförs antibakteriella ämnen som till exempel Polygiene, Sanitized eller Microban. Det är förvirrande för konsumenten – och farligt för vattenmiljön. Andra antibakteriella ämnen i konsumentprodukter är triclosan och triclocarban. Alla dessa ämnen skadar miljön.

Tillverkare av antibakteriella produkter baserade på silver brukar hävda att deras ämnen (hör och häpna) är bra för miljön. I marknadsföring menar de att exempelvis kläder får en längre livslängd. Vilket skulle gynna miljön. Det är vilseledande. Varje gång underställ, t-shirts, strumpor, träningsjackor eller skärbrädor sköljs och tvättas läcker bakteriedödande ämnen ut i vattnet.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här