Opinion

”Norge i täten även inom cybersäkerhet”

Alex Rumford Foto: Alex Rumford
Foto: Science Photo Library/TT

DEBATT. Medan vi är kvar på nivån valla skidor med blåslampa har Norge ett nationellt cybersäkerhetscenter som bygger ett robust försvar för hela den digitala infrastrukturen, skriver Fredrik Möller på Proofpoint.

Cyberbrottsligheten har haft ett rekordår 2019. I ett alltmer digitaliserat samhälle finns det ingen anledning att tro att trenden kommer att brytas under de kommande åren. Att säkra samhällskritisk infrastruktur är ett stort och svårt arbete, men det är ett arbete som måste göras, och en utmaning som staten måste ta sig an på ett kraftfullt och beslutsamt sätt.

De länder som lyckas rusta samhället mot cyberangrepp på rätt sätt har ett enormt försprång gentemot andra. Den här tiden på året är det lätt att dra en parallell till frågan när man bänkar sig framför SVT:s Vinterstudion på helgförmiddagar och ser norsk längdåkning dominera både på herr- och damsidan. Medan Therese Johaug och Johannes Høsflot Klæbo distanserar andra länders åkare i skidspåren, har Norge även distanserat de övriga nordiska länderna länder på cybersäkerhetsområdet.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här