Opinion

”Nej, det är inte en framgång att ha blivit sämre – utbildningsnivån måste höjas”

Daniel Boqvist, biträdande processledare och programansvarig för forskning och Innovation på Automation Region Foto: Automation Region

DEBATT. Varför minskar investeringar i forskning och utveckling i Sverige? Stora satsningar på eftersatta områden som utbildning behövs nu för att säkerställa Sveriges attraktivitet som FoU-land, skriver Daniel Boqvist, Automation Region.

Sverige är ett av de länder som investerar mest i forskning och utveckling i jämförelse med andra OECD-länder. Men det privata näringslivet, som står för över 70 procent av Sveriges forskningsinvesteringar, har under det senaste decenniet minskat sina investeringar i forskning och utveckling i relation till BNP, samtidigt som näringslivets andel i jämförbara länder har ökat. Ett högt skattetryck och svårigheter att rekrytera rätt kompetenser beskrivs som de viktigaste orsakerna.

Varje år genomför Ingenjörsvetenskapsakademin (IVA) en undersökning som belyser det svenska forskning- och utvecklingsklimatet och lyfter där fram områden som näringslivet anser vara viktigast för sina investeringsbeslut.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här