Opinion
”Juridiken inget problem i molnet”
DEBATT. Det är alltid viktigt att tänka igenom juridiken, vare sig du har IT-lösningar på-plats eller i molnet. Men att molnet skulle utgöra ett stort juridiskt problem som debattörerna hävdar, det håller jag helt enkelt inte med om, svarar Microsofts chefsjurist i Sverige, Mathias Strand.
I en debattartikel den 13:e januari menar Fredrik Ståhl och Alexander Tencer på advokatfirman Cederquist att de främsta riskerna med molntjänster är de juridiska.
Frågan är dock om de fullt förstår de tjänster som de uttalar sig om. Som representant för en av de IT-jättar som nämns ställer jag mig frågande till deras bild av ett tvångsäktenskap. Jag vill tvärtemot författarna hävda att det ofta är just flexibiliteten och egenkontrollen som utgör styrkan i de standardiserade prenumerationstjänster vi normalt syftar på när vi talar om molnet.
Molntjänster skiljer sig ofta väsentligt från skräddarsydd outsourcing. Är tjänsten storskalig möjliggörs attraktiva priser utan att göra avkall på säkerhet och integritet som tvärtom gynnas genom synergier. Storskaligheten kräver dock standardiserade förfaranden och avtal.
Det är också relevant att jämföra molnet med den situation man har idag. Är det verkligen så att ett steg till molnet innebär en ökad inlåsning? Jag tvivlar på att så ofta är fallet. Dessutom, med en leverantör som kan erbjuda mjukvara både på plats och i molnet så torde flexibiliteten öka.
Men viktigast av allt är nog att se till hur tjänsten faktiskt fungerar i praktiken. Om vi tar exemplet med Office 365 så har jag svårt att förstå de farhågor som Ståhl och Tencer målar upp. Det är trots allt så att det är kunden som har tillgången till sina data. Leverantören, i detta fall Microsoft, lagrar enbart kundens data och tillhandahåller applikationer för att kunden ska kunna bearbeta densamma.
Det är självklart så att kunden både under och efter avtalet äger sina data och leverantörens hantering inskränker sig till ett minimum för att uppfylla själva tjänsten. Vid avtalets upphörande ges kunden en rätt att kopiera och hämta tillbaka det som önskas för att leverantören därefter ska kunna radera i enlighet med åtagandena i personuppgiftsbiträdesavtalet. I Office 365 har kunden därmed full rådighet över sina data.
Det är alltid viktigt att tänka igenom juridiken, vare sig du har IT-lösningar på-plats eller i molnet. Men att molnet skulle utgöra ett stort juridiskt problem som författarna hävdar, det håller jag helt enkelt inte med om.
Mathias Strand, chefsjurist Microsoft Sverige AB