Opinion

”Ja – det går att lita på ett digitalt valsystem”

Röstningskuvert stoppas ned i en valurna i vallokal i Enskede skola, september 2018. Foto: Pontus Orre/Aftonbladet/TT
Johan Jacobsson, vd Sylog. Foto: Sylog
Jessica Dannemann, ansvarig partnerstrategier och senior vice president, Optimizely. Foto: Optimizely

DEBATT. Vi är ett moget land inom digitala tjänster. När det gäller valsystemet framstår vi däremot som extremt analoga. Proceduren är antik, skriver Johan Jacobsson och Jessica Dannemann.

Snart går vi till val i Sverige. Partierna lockar och pockar för att få oss att välja just dem. I vallokalen ska vi ta valsedeln, eventuellt kryssa för ett namn och sedan stoppa den i ett valkuvert. Valförrättaren tar emot kuvertet, bockar av namnet i röstlängden och stoppar kuvertet i en låda, valurnan. De avlagda rösterna räknas därefter för hand, dels i lokalen efter stängning, dels hos Länsstyrelsen en gång till några dagar senare. 

Proceduren anses säker, vilket självklart är viktigt, men samtidigt är den nästintill antik. När det varken fanns datorer eller tekniska lösningar för identifiering var det manuella och analoga det enda möjliga sättet att genomföra röstandet. I dag finns det lösningar kring alla dessa moment som skulle underlätta enormt för människor och dessutom förstärka autonomin vid röstandet.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här