Opinion

”EU:s strategi för kemikalier kan straffa ut viktiga ämnen”

BASF är en tysk kemikoncern och världens största kemitillverkare. Anläggningen i Ludwigshafen är företagets största. Foto: Uwe Anspach/AP/TT
Mark Meier, vd BASF Norden och Baltikum. Foto: BASF

DEBATT. EU:s nya strategi för hållbara kemikalier kan hindra unionens vision om att ge människor och miljön bättre skydd mot skadliga kemikalier, skriver Mark Meier, BASF.

På BASF välkomnar vi den nya strategin och stödjer målet om kemiska produkter med förbättrad säkerhet för både hälsa och miljö. Vi är dock oroliga för att strategin kan få motsatt effekt. I värsta fall skulle strategin, om den genomförs som föreslaget, innebära att ett stort antal produkter som bidrar till positiva effekter för just hälsa och miljö inte längre skulle vara tillgängliga för vare sig konsumenter eller företag. 

Det handlar bland annat om UV-filter i solskyddsmedel, som skyddar huden från solens skadliga strålar, och batterimaterial inom bilindustrin, som är avgörande för övergången till elbilar. Lägg därtill flertalet desinfektions- och rengöringsmedel som används i bland annat hälso- och sjukvården, energibesparande isoleringsmaterial, samt en rad material som används i vindkraftverk och solceller. Dessa produkter, och många fler, riskerar nu att bli ett minne blott.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här