Opinion

”Enda chansen är att stoppa utvinningen av kol, olja och gas”

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Richard Berglund, forskare inom organisationsutveckling och förändringsledning, RISE, Research Institutes of Sweden.
Preems oljeraffinaderi i Lysekil. Foto: Thomas Johansson / TT

DEBATT. Det är egentligen ganska enkelt: Kol, olja och gas måste stanna i jordskorpan. Tiden har runnit ut för de försiktiga insatser som pågår – vare sig de är individuella eller politiska, skriver Richard Berglund, Rise.

Det måste gå oerhört snabbt om vi ska ha en chans att klara 1,5-gradersmålet. Egna uppoffringar och länders tafatta regleringar går på tok för långsamt, eller fungerar inte alls. Var och en tenderar att rationalisera bort sin egen lilla inverkan – det är alltid någon annan som ska förändra sig.

IPCC:s senaste specialrapport, SR15, visar de enorma utmaningar vårt samhälle står inför. Vi människor släpper ut drygt 40 miljarder ton koldioxid varje år, och takten ökar trots att den måste minska radikalt. Möjligen går det att släppa ut ytterligare ca 500 miljarder ton om vi ska klara 1,5-gradersmålet, och då tar vi ändå en betydande risk för dramatiska konsekvenser. Utvinning av kol, gas och olja måste på kort tid upphöra nästan helt, liksom avskogning och andra utsläpp, som metan från köttproduktion.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här