Opinion

”Det krävs avtal mellan EU och Taiwan för att klara halvledarkrisen”

Jörgen Warborn (M), Europaparlamentariker. Foto: Moderaterna

DEBATT. Bristen på chip påverkar den europeiska industrin. Investeringsavtal och handelsförbindelser mellan EU och Taiwan måste till. Tyvärr tvekar EU-kommissionen av rädsla för att uppröra Kina, skriver Jörgen Warborn (M), Europaparlamentariker.

Den globala tillverkningsindustrin skriker efter halvledare. Det handlar om små datorchips, oftast inbyggda och osynliga för användaren, men helt oumbärliga i nästan all sorts elektronik. Efterfrågan har på sistone ökat markant och sammanfallit mycket olyckligt med tillfälliga produktionsstopp och störningar i globala handelsflöden. Nu råder extrem brist på halvledarkomponenter och konsekvenserna för tillverkningsindustrin är långtgående.

Flera stora företag i Sverige, bland annat Scania och Volvo, har tvingats att tillfälligt pausa produktionen vid sina bil- och lastbilsfabriker runtom i Sverige och Europa eftersom efterfrågan på halvledarchips överstiger produktionskapaciteten och komponenterna blir omöjliga att upphandla i tillräcklig utsträckning.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här