Opinion

”Biogasen i kläm mellan biodiesel och elfordon”

Vadsbo Mjölk i Mariestad producerar ekologisk mjölk, men också biogas från mjölkkornas komockor. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT
Svante Axelsson, nationell samordnare för fossilfritt Sverige.

DEBATT. Med biogas blir avfall och restprodukter värdefulla resurser i ett cirkulärt och fossilfritt samhälle. Men endast en tredjedel av biogasens potential utnyttjas i Sverige i dag, och utan den klarar vi inte målen om fossilfrihet, enligt bland andra Svante Axelsson, Fossilfritt Sverige.

Sveriges mål är att bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer. Inte bara för att utsläppen i Sverige ska minska, utan också för att påskynda spridningen av klimatsmarta tekniklösningar globalt.

Biogas är ett tydligt exempel på hur övergången från fossilt till förnybart kan lösa flera problem på samma gång. Genom biogasproduktionen blir avfall och restprodukter värdefulla resurser i ett cirkulärt och fossilfritt samhälle. Biogasen är en viktig energikälla som kan användas i många delar av samhället – vägtransporter, sjöfart, industri, hushåll – och bidra till minskad klimatpåverkan, renare luft och ökad försörjningstrygghet.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här