Opinion

”Bakläxa för regeringens nettodebitering”

STOCKHOLM 2013-09-06 Stockholms finansborgarråd Sten Nordin invigde på fredagen Stockholms Hamnars solcellsanläggning på taket till Magasin 6 i Frihamnen. Anläggningen består av 919 solpaneler med en total yta på 1500 kvadratmeter. Den årliga energileveransen kommer att motsvara behovet för tio genomsnittsvillor. Anläggningen är Stockholm stads största i sitt slag. Foto: Fredrik Sandberg/TT

DEBATT. Gör om så det blir rätt från början. Resultatet av regeringens förslag till att stödja egenproducerad el genom nettodebitering blir att stödet minskar, skriver Svante Axelsson, Naturskyddsföreningen och Johan Öhnell, Oberoende Elhandlare.

Genom att öka delaktigheten bland hushåll, kommuner, organisationer och företag kan engagemanget och den folkliga förankringen för den förnybara elen stärkas. Elkonsumenten tar makten över sin egen elproduktion, ägandet på elmarknaden breddas och det tillförs nytt kapital.

Allt fler kommuner har investerat i vindkraftverk, för att täcka den egna elförbrukningen. Det är en långsiktig investering som också ökar kommunernas och medborgarnas engagemang för den förnybara elproduktionen.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här