Opinion

”Avgifter och brist på ambition största hindret för öppna data”´

DEBATT Potentialen för information från offentlig sektor är enorm, värdet uppskattas till 27 miljarder euro i EU-länderna. Sverige har allt att vinna på att göra informationen till öppen data, skriver Kristina Olausson och Rikard Linde tankesmedjan Fores.

I höst får Sverige en ny regering och vi uppmanar den att satsa ambitiöst på öppna data. I sviterna av Euro-krisen kommer utmaningen för offentlig sektor inte primärt att handla om hur skattepengar ska pumpas in i välfärden, utan hur vi bäst tar till vara de resurser som redan finns där. Näringspolitiskt är potentialen enorm för information från offentlig sektor som kan generera jobb, ekonomisk tillväxt och innovationer. EU-kommissionen uppskattar samhällsvärdet till 40 miljarder euro för återanvändning av data i EU-länderna kommande decennium.

Varje dag samlar myndigheter och offentliga organ in stora mängder information i sin verksamhet. Det kan till exempel vara inkomstuppgifter till Skatteverket eller väderleksrapporter från SMHI. Att samla in, förvalta och distribuera data är en central uppgift för dessa organ. Informationen har ett värde för den egna verksamheten såväl som för medborgare, företag och andra myndigheter.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här