Tunnelborraren äntligen färdig vid Niagarafallen

2013-03-29 07:10  

Efter sju svåra år är den nya vattentunneln vid Niagarafallet färdig. Den gigantiska tunnelborrmaskinen Big Becky, som en gång var störst i världen, har monterats ned.

Den nya tunneln ska leda vatten från Niagara River till vattenkraftstationen Sir Adam Beck. Den är 12,7 meter i diameter och 10,2 kilometer lång.

Det österrikiska byggbolaget Strabag fick i uppdrag att bygga tunneln och köpte för ändamålet en gigantisk tunnelborrmaskin, som fick namnet Big Becky, för ungefär 220 miljoner kronor. Den 150 meter långa skapelsen sattes ihop på plats när bygget inleddes 2006. Då var maskinen världens största tunnelborrmaskin för hårt berg.

Men Big Becky fick snabbt problem när den stötte på ett parti porös och lös skiffer, som ledde till att stora stenblock rasade ner.

-Tunnelborrmaskinen kom knappt framåt eftersom den stötte på betydande berglossning. Stenar stora som en Volkswagen rasade ner, säger Neal Kelly, informationsdirektör på kraftbolaget Ontario Power Generation.

Strabag utvecklade ett eget system för att förstärka berget med hjälp av långa rörpålar, sprutbetong och bergbultar. Samtidigt valdes en tunneldragning närmare markytan, så att maskinen kunde passera genom hårdare sten. På så sätt kunde arbetet fortgå mycket smidigare.

Men vid det laget hade projektet redan försenats och dragit på sig merkostnader. 2009 omförhandlade kraftbolaget sitt kontrakt med Strabag.

När tunnelprojektet avslutades i förra veckan innebar det att slutsumman landade på 500 miljoner dollar mer än vad man ursprungligen trodde, och att projektet tog drygt 2,5 år längre än väntat.

Nu har Big Becky plockats isär. Borrleverantören vill köpa tillbaka den för att renovera och återanvända den och håller just nu på att förhandla om köpet.

<iframe width="468" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/Pyc67Nz8s4U" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Linda Nohrstedt

Mer om: Bygg Tunnel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer