ENERGI

Bezos rymdbolag: ”Framsteg” för solceller av fejkat måndamm

Blue Origin har tillverkat solceller av fejkat måndamm.
Blue Origin har tillverkat solceller av fejkat måndamm.

Blue Origin utger sig för att ha lyckats tillverka solceller av material som liknar måndamm. Tekniken kan möjliggöra tillverkning av solceller direkt på månen utan att behöva frakta material från jorden.

Publicerad

Jeff Bezos rymdföretag Blue Origin säger sig ha gjort stora framsteg med att utveckla solceller från material som återfinns på månens yta. Projektet går under namnet ”Blue Alchemist”.

Om solceller kan tillverkas av material som finns tillgängligt på månen slipper man skicka utrustning och material för elproduktion upp till framtida månbaser.

Material som liknar måndamm

Konceptbild av solceller på månen.
Konceptbild av solceller på månen.

Första steget i processen är att framställa ett material som kemiskt och mineralogiskt påminner om månregolit – det lager lös jord, damm och grus som ligger ovanpå månens berggrund.

Materialet smälts sedan i en reaktor och genom att låta en elektrisk ström passera genom den nedsmälta regoliten kan järn, kisel och aluminium utvinnas.

Vidare bildas det syre som biprodukt vid elektrolysen av det smälta måndammet. Syrgasen kan användas till att andas eller som raketbränsle.

Solceller på månens yta behöver också ett skyddsglas för att inte skadas i den hårda månmiljön. Även skyddsglaset kan tillverkas av biprodukter från framställningen av metallerna enligt Blue Origin.