Energi

WWF varnar för etanolsuget

Suget efter etanol kan hota både natur och människor i Östafrika, enligt WWF. Sekab säger sig ha utarbetat en hållbar etanol. - Ett första bra steg men det räcker inte, säger Peter Roberntz på WWF.

Publicerad

Inte mindre än 16 företag ligger i startgroparna för att börja odla råvaror för etanoltillverkning i Tanzania. Svenska Sekab är ett av dem.

Världsnaturfonden WWF, varnar nu för att det enorma suget efter biobränslen kan hota både natur och människor i östra Afrika.

Att Sekab har utarbetat en verifierat hållbar etanol, gäller enbart den brasilianska sockerrörsbranschen, där avtal skrivits med industrin. Sekabs initiativ att skärpa hållbarhetskraven på drivmedel gäller inte för de aktiviteter som företaget planerar i Tanzania och Mocambique, enligt WWF.

- Vad vi vill ha är internationella kriterier för situationen i Tanzania och Mocambique där det inte finns några sockerrörsodlingar utan där man vill börja odla, säger Peter Roberntz, expert på biobränslen på WWF.

Utan internationell certifiering finns det stor risk för korruption och att företagen kanske inte tar den hänsyn till natur och befolkning som är nödvändig, menar Peter Roberntz.

- Vi säger inte nej till etanol men vi måste se till att det inte går snett på vägen, säger han.

Sekabs koncernchef Per Carstedt anser att hans företag har varit en förebild under flera år och att etanoltillverkningen måste certifieras.

- Vi är det företag som har drivit certifiering hårdast av alla och vi kan inte vänta på att EU ska göra det, säger han.