Var tredje apparat sprider störningar

2008-11-25 23:00  

Mer än var tredje elapparat som Elsäkerhetsverket testar stör eller strålar för mycket. I dag är det ingen myndighet som kontrollerar apparaterna innan de börjar säljas.

Många av de olagliga apparaterna har importerats från Kina eller andra länder i Fjärran östern eller har kraftaggregat som köpts därifrån. De finns i svenska hem eller på arbetsplatser, i värsta fall på sjukhus och inom fordonselektronik.

De är CE-märkta och omöjliga att upptäcka utan noggranna tester. Men de kan störa och skada annan elektrisk utrustning och elektronik.

Elektromagnetiska störningar kan både vara i form av strålning (elektromagnetiska fält) och galvanisk (direkt i ledare). I vissa fall orsakar elektromagnetiska störningar bara ett irriterande brus i radion. I andra fall kan det vara livsfarligt, till exempel om det påverkar säkerhetssystem i en bil.

Det är importörerna eller tillverkarna som själva garanterar att de produkter de säljer inte överskrider de gränsvärden som EU bestämt.

-?Ibland kan man fråga sig om tillverkarna över huvud taget gjort några tester eller bara klistrat på CE-etiketten, säger Henrik Olsson på Elsäkerhetsverket.

Myndighetens egna kontroller visar att 30-45 procent av de testade apparaterna sprider störningar.

-?Men det är svårt att avgöra hur stort problemet är, eftersom vi ofta testar när vi fått ett tips, säger Ulf Johansson, som ansvarar för testerna på Elsäkerhetsverket.

Konsulten Hans Östergren, specialist på elektromagnetisk strålning och störning, anser att det finns många olagliga apparater runt om i landet.

-?Elsäkerhetsverket har för små resurser för att hitta dem, säger han.

Enligt Hans Östergren är det bara någon promille av all elektrisk utrustning som testas av myndigheten.

-?Har man klistrat på en CE-märkning och skrivit en tillverkardeklaration på apparaten är risken att bli kontrollerad minimal.

Henrik Olsson bekräftar att verket har problem att hinna med kontrollen av tillverkare och importörer.

-?Det är en omöjlig uppgift, säger han. Vi hinner bara med att titta på en bråkdel av allt som finns på marknaden.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt