Svenskt 3d-labb växer med stöd av Saab och Siemens

2016-03-15 06:06  

Förra året startade ett nytt centrum för 3d-skrivare och materialröntgen i Karlskoga. Nu växer verksamheten med fler företag och maskiner.

Sedan starten för drygt ett år har drygt 100 stora och små företag och organisationer vänt sig till Tillverkningstekniskt Centrum, TTC, i Alfred Nobel Science Park i Karlskoga för att testa 3d-utskrifter i metall.

– Det är ett enormt tryck. En del vänder sig hit för att bekanta sig med tekniken medan andra kommit längre och vill börja testa eller delta i något av forskningsprojekten, säger projektledaren Katarina Gustafsson på Alfred Nobel Science Park,

Bakom satsningen står bland annat Saab Dynamics, Bofors test center och Lasertech. Nu ansluter sig även Siemens Industrial Turbomachinery, Saab AB och Atlas Copco. Tillsammans med universiteten i Örebro och Karlstad ska de vara med att vidareutveckla verksamheten. För det ändamålet fick TTC 20 miljoner från Tillväxtverket och Region Örebro län före jul.

På TTC finns 3d-skrivare för både metall och plast. Den senaste är en metallskrivare från svenska Arcam. Genom samarbetet med Bofors test center finns dessutom möjlighet att undersöka de utskrivna delarna med 3d-röntgen.

Detta är något som intresserar allt fler företag. Med 3d-röntgen går det att undersöka fina inre strukturer och verifiera konstruktioner som skrivits ut i 3d. En annan möjlighet är att jämföra CAD-modellen med den färdiga produkten.

Vid TTC pågår också olika forskningsprojekt i samarbete med universiteten. Ett går till exempel ut på att ta fram konstruktionsregler för additiv tillverkning.

   

Gilla Ny Teknik på Facebook

Marie Alpman

Mer om: Additiv 3D-teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt