Hållbar industri

Rullande robot får sällskap av sensorer

Giraff är roboten i Västerås som beskrivits som en rullande Skype. Med fler sensorer går nu projektet in i en andra fas.

Publicerad

Giraff lanserades för några år sedan som ett kommande hjälpmedel inom äldrevården. En rullande Skype där vårdpersonal, och anhöriga, kan följa boende i sina hem utan att fysiskt behöva vara där.

Företaget Giraff har sedan dess, tillsammans med Örebro universitet och Västerås stad, installerat ett antal robotar inom äldrevårdens tjänst.

Nu har det EU-finansierade projektet kommit in i en andra fas som inkluderar fler, från roboten fristående sensorer och alarm.

– Sensorerna ska kunna visa vårdpersonalen vad som kan ha hänt i en vårdtagares hem. Har personen rört på sig och har han eller hon varit i köket. Om inte kan man sluta sig till att personen antagligen inte fått i sig mat, säger Silvia Coradeschi, professor i informationsteknologi på Örebro universitet.

Vill du som boende verkligen ha sensorer som bevakar dig i ditt hem?

– Det är ett stort problem. Västerås stad tycker att det är en bra idé. Idag har de svårigheter att veta vad som verkligen hänt i de olika boendena. Om mat eller medicin tagits och så vidare. Sedan är frågan vad de boende vill. Men man kanske hellre vill ha detta än att vårdpersonal kommer in i lägenheten åtta gånger om dagen, säger Silvia Coradeschi.

Sensorerna ska kunna samspela med den redan existerande Giraffroboten, berättar Stephen von Rump på företaget Giraff.

– Om sensorerna berättar att en person inte rört på sig på länge kan vårdpersonalen köra giraffen dit för att se om det hänt något, säger han.

Det nya, utvidgade Giraffprojektet är treårigt och inleddes i januari 2012.

– Tidigast nästa år kan vi testa detta i praktiken i kanske tolv lägenheter, säger Stephen von Rump.

Giraff

  • Giraff är en mobil robot skapad för att underlätta äldres kontakt med omvärlden. Den är fjärrstyrd, rullar fram och har en videoskärm som ansikte.

  • Arbetet med roboten Giraff inleddes i USA 2005.

  • Bakom projektet finns företaget Giraff Technologies.

  • Efter en tid flyttade verksamheten till Sverige och Robotdalen.

  • I dag finns knappt 20 försöksrobotar i användning, främst i Västerås.
     

Källa: Robotdalen, Örebro universitet.