Hållbar industri

Roboten fixar provet på en tiondel av ytan

Håkan Walhberg i Outokumpus unika robotcell som tillverkar bättre provstavar i snabbare takt än den gamla manuella verkstaden. Till vänster maskinen som fräser och putsar stavarna. Foto: Jonas Hållén
Erik Einarsson
Gert Jonsson slipar provstavar för hand. Tillverkningen av slagproverna är farlig, långsam och kvaliteten på stavarna varierar ofta. Foto: Jonas Hållén
När ämnena till provstavarna kommer in från delningsstationen sorterar Jonatan Rahm dem för hand. Foto: Jonas Hållén
Provstavar. Foto: Jörgen Appelgren

Experterna skakade på huvudet. Flera stora företag tackade nej till uppdraget. Till slut åtog sig ett litet företag i Göteborg att automatisera Outokumpus tillverkning av provstavar.

Publicerad

Resultatet är en av världens mest avancerade anläggningar för att tillverka provstavar för slagprov, dragprov och varmdrag. Dessutom minskar det monotona arbetet att såga, fräsa och slipa provstavar för hand.

Förr klarade Outo-kumpus provverkstad av att göra sex provstavar

i timmen. Eftersom alla beställningar ska kontrolleras innan de går vidare till kunderna, blev provningen en flaskhals för hela produktionen.

- Med den nya anläggningen kan vi tillverka upp till 90 stavar i timmen, säger Håkan Wahlberg, som är chef för Outokumpus provlabb i Avesta

När Outokumpu drog i gång projektet skickade Håkan Wahlberg ut förfrågningar till 14 leverantörer.

Till slut var bara det lilla konstruktionsbolaget IM Teknik i Göteborg med sex anställda kvar. Företaget hade noll erfarenhet av robotar.

- Vi var medvetna om att vi hade gett oss in i ett högriskprojekt, som skulle kunna sänka hela företaget, säger IM Tekniks projekt-

ledare Erik Einarsson.

Men det lilla bolaget i Göteborg lyckades där jättarna kört fast. Den nya provtillverkningen i Avesta består av fyra maskiner i en liten robotcell på 12 kvadratmeter.

I centrum står en robot, som plockar upp ämnena ur ett magasin, identifierar dem och stoppar in dem i en fleroperationsmaskin.

Maskinen fräser, putsar och gör små hack i metallstycket, innan det kapas i tre exakt lika långa provstavar. Sedan lasermärks stavarna med all information som behövs inför provningen.

Efter märkningen mäts stavarnas bredd, tjocklek, längd och hackets djup och vinkel på tre tusendelar när av ett visionsystem och sorteras i olika fack.

- Det unika ligger i hur IM Teknik lyckats foga samman alla delar och skapa ett program som kan hålla reda på fyra parallella processer samtidigt, säger Håkan Wahlberg.

Kollar drag, slag och rost

* I Avesta tillverkas nästan 1 000 ton rostfritt stål varje dag. Provningen görs på en smal remsa av ändarna på banden. Från remsorna skärs det ut stavar som används för att kontrollera hur materialet klarar drag, slag och korrosion.