Reglerna kan ge ny fart åt robotutvecklingen

2016-03-09 06:09  

Samverkande robotar är ett så nytt område att det saknats riktlinjer. Tills nu. ”Det här är precis vad industrin väntat på”, säger forskaren Kerstin Johansen.

Sis har samlat svenska intressenter i ett kommittéarbete där ABB haft ordförandeposten. Resultatet är en 44-sidig teknisk specifikation: Robotar och robotutrustning – Samverkande robotar (ISO/TS 15066:2016, IDT). Där finns riktlinjer för ett område som tidigare saknat sådana. Det handlar alltså om säkerheten då robotar lämnar sina burar och samarbetar med människor på en delad arbetsyta.

– Nu finns världens möjligheter att tänka nytt när man skapar specifikationer för sina framtida produktionslösningar, säger Kerstin Johansen, universitetslektor vid Linköpings universitet som jobbat i projekt om samarbetande robotar.

Fortfarande måste en riskanalys av arbetssituationen göras men specifikationen ger stöd till exempel när det gäller vilka hastigheter roboten kan ha, vilken last den kan bära och vilket säkerhetsavstånd som är lämpligt.

– Olika integratörer kommer att hitta olika lösningar och det är helt okej så länge man uppfyller de tekniska specifikationerna. Tidigare har det inte tagits fram så många applikationer eftersom standarder saknats men nu tror jag utvecklingen tar fart. Och det kommer att gå fort.

Kerstin Johansen ser några olika områden där samarbetande robotar kan få stor betydelse. Det främsta är med att bära tunga saker medan en operatör står för positionering. En annan uppgift kan vara att hämta detaljer för tillverkning av kundspecifika detaljer. Då kan roboten hålla reda på precis vilka detaljer som behövs och var de ska hämtas men monteringen utförs av en montör eftersom den ska ske på olika positioner.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev om automation!

Säker vägledning

Sis, Swedish Standards Institute, har stått för det svenska sekretariatet i arbetet med en teknisk specifikation för samarbetande robotar: Robotar och robotutrustning – Samverkande robotar (ISO/TS 15066:2016, IDT).

ABB har haft ordförandeposten. Följande organisationer har deltagit: ABB Robotics, ABB/Jokab Safety, Arbetsmiljöverket, Axelent, Högskolan Väst, Kuka Nordic, Kungliga Tekniska Högskolan, Pucc Multimedia, Robnor, SICK, Sveriges Konsumenter, Troax, samt Yaskawa Nordic.

Fredrik Karlsson

Mer om: Robotar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt