Radioexperterna ska hjälpa svenska iot-startups

2016-09-14 13:57  
Startup-hubben Things håller till på KTH:s campusområde i Stockholm. Foto: Things

Stockholmsbaserade hårdvaruhubben Things fördjupar sitt samarbete med svenska Wireless System Integration, WSI. Målet: Att hjälpa svenska iot-startups att gå vidare med sina koncept mot volymproduktion och kommersialisering.

– Vår långa erfarenhet av att industrialisera högteknologiska iot-produkter kommer vara till nytta för startup-företagen entreprenörerna hos Things, och innebär att de kan fokusera mer på kärnan i sina idéer, säger Jan-Åke Lindqvist, vd hos WSI.

Things, en 2 000 kvadratmeter stor samarbetsplats för startups inom hårdvara, slog upp portarna på KTH:s campusområde i slutet av mars 2015. I dagsläget rymmer Things ett 30-tal unga företag som arbetar med att ta fram produkter inom IoT – ofta kallat sakernas internet – 3d-skanning/printing, automation, sensorer, robotik och kroppsnära teknik (så kallade wearables).

Startup-hubben har sedan starten samarbetat med flera industrijättar som NCC, Huskvarna, Assa Abloy och ABB, bland annat. Nu fördjupar Things sitt partnerskap med svenska företaget WSI, experter inom trådlös teknik och iot-lösningar.

– WSI är inblandade i väldigt många produktutvecklingsprojekt sedan många år, både i Sverige och utomlands, och att deras erfarenheter och kunnande blir mer tillgängligt för våra medlemmar och partners är värdefullt, säger Magnus Melander, medgrundare av Things.

Ett viktigt mål med partnerskapet är att startup-företagen hos Things ska kunna få hjälp av WSI att ta sina koncept mot volymproduktion och en kommersialisering.

– WSI är även duktiga på att sätta samman bolag som tillsammans kan leverera vad en kund efterfrågar, så förhoppnings kan det skapa fler bra partnerskap för våra medlemsbolag. Samarbetet kommer förhoppningsvis också leda till ännu fler intressanta och relevanta aktiviteter och projekt på Things, säger Magnus Melander.

När kan vi få se första frukten av partnerskapet?

– Långsiktigt arbete ger få snabba genombrott, vilket gör det svårt att sia om när vi ser konkreta publika framgångar. Men flera av bolagen på Things skördar redan framgångar runt om i världen, och detta samarbete kommer garanterat göra flera av dem lite vassare ganska omgående.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev om automation!

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt