Hållbar industri
Pressgjuteriet tar första leansteget
Ett automatiskt flöde där man kan bearbeta olika detaljer är vardagsmat på de flesta verkstadsgolv. Men inte på pressgjuterier. Småländska Ljunghäll blir först i landet med en sådan lina.
Henrik Hallberg jobbar som tillförordnad robot i det nya mätrummet på Ljunghäll i norra Småland.
Det som gör honom till robot är att han laddar och assisterar den nya mätutrustningen i det avgränsade rummet i produktionshallen. Det är ett jobb avsett för den robot som snart kommer att levereras. När den programmerats för sina uppgifter blir den Henrik Hallbergs närmaste kollega.
Det nya mätrummet är en utlöpare och komplement till den ännu inte helt färdiga bearbetningslina som Ljunghäll delvis byggt upp för att klara en stororder från Scania i Södertälje. En order på 40 000 växellådshus och 34 000 svänghjulskåpor till Scanias motorer.
Toleranskraven från Scania är något av det tuffaste Ljunghäll någonsin ställts inför.
Henrik Hallberg visar upp ett växellådhus, pekar på två små så kallade styrhål som sitter dryga halvmetern från varandra på lådhusets släta yta, den som Scania senare kommer att skruva ihop med motorblocket.
– Hålen måste borras inom 0,0015 millimeter från varandra, ungefär som ett fjärdels hårstrå, säger han.'
Även om den nya linan, som togs i bruk efter semestern i fjol, rullar och går så är den inte komplett. En fjärde cnc-maskin kopplas in någon gång i sommar.
Till Scanialinan har man också kopplat ett par mer udda processer. Flödet av paletter går genom ett valv in till en annan byggnad, en gjuterihall, där de gör ett kort uppehåll vid två celler där varje detalj dels tvättas, dels torkas – och det görs automatiskt med robotassistens.
När det är gjort gör banan med Scaniadelar en U-sväng och vänder tillbaka i riktning mot en cell där man utför tätningsprover.
– Vi jobbar med pressgjutning. Det kan finnas porer och sprickor varifrån det senare kan läcka olja, förklarar Ola Svensson, produktionstekniker på företaget.
Vi står strax intill Skandinaviens största pressgjutmaskin i en av gjuthallarna. Ett monster till maskin, tillverkad i Italien, som väger 285 ton och har en låskraft på 3 500 ton.
– Tack vare den maskinen kan vi konkurrera med de stora gjuterierna i Mellaneuropa, säger Ola Svensson.
Men samtidigt har gjutprocessen alltid varit ett hinder mot att få till taktade flöden i produktionen. På Ljunghäll likaväl som andra pressgjuterier. Lean production och sådana metoder existerar knappast i gjuterivärlden.
– Ställer man en gjuterimaskin bredvid en av våra betabetningsmaskiner bygger man upp ett enormt mellanlager av gjutna delar. Gjutningen tar ungefär fyra minuter medan bearbetningar tar runt 15 minuter. Den tidsskillnaden är alltför stor, säger Ola Svensson.
Växellådshusen och svänghjulkåporna till Scania går snabbare än vanligt att gjuta. Och samtidigt har man pressat bearbetningstiderna på den nya linan.
– Jag vågar inte kalla det lean production. Möjligen första försöket i den här branschen, säger Ola Svensson.
Kända för lock till sopnedkast
Ljunghäll, som bildades 1917, är en klassisk underleverantör till svensk och även europeisk fordonsindustrin.
Stora kunder är Scania, Volvo Lastvagnar, Volvo Personvagnar, Daimler-Benz med flera.
En storkund utanför fordonsindustrin är Ericssonkoncernen, en annan är danska Bang & Olofsen som hos Lunghäll låter tillverka högtalarkabinett och delar till fjärrkontroller av aluminium.
En Ljunghällprodukt som varenda läsare bör känna igen är de så kallade Ellolocken till sopnedkast som finns ?i svenska flerfamiljshus.
Antal anställda: 490.
Årsomsättning: cirka en miljard kronor.
Företaget har ett dotterbolag i Tjeckien, specialiserat på mindre aluminiumdelar.