Preem styr upp raffinaderiet i Lysekil

2013-12-18 15:48  

Preems oljeraffinaderi i Lysekil har uppdaterat sina styr- och säkerhetssystem för cirka 35 miljoner kronor. Ambitionen är att styrningen ska bli mer effektiv och tekniken fungera i nära 20 år.

Raffinaderiet i Lysekil, Preemraff, är störst i Skandinavien med en kapacitet att raffinera 11,4 miljoner ton råolja och oljekomponenter varje år. Anläggningen producerar bland annat bensin, diesel, propan, propen, tunga eldningsoljor och bunkerolja.

Under årets revisionsstopp, som inföll i september och oktober, genomfördes flera åtgärder för att modernisera anläggningens styr- och säkerhetssystem. Till exempel har ett tiotal nya programmerbara styrenheter, så kallade EHPM:s, från Honeywell installerats. Den tidigare utrustningen började bli för gammal och Preemraff ville inte riskera att stå utan support och reservdelar ifall den skulle börja krångla.

–?Största fördelen är att vi är framtidssäkrade till år 2030, säger Lars Andersson, automationschef på Preem.

Preemraff räknar också med att processtyrningen ska bli mer effektiv.

–?Man får mer möjligheter att ge information till kontrollrumsoperatörer, så att de får hjälp att övervaka processen på ett effektivt sätt. Systemet kan till exempel tala om när processen håller på att gå snett, säger Lars Andersson.

Ett annat reglersystem, Delta V från Emerson, har delats upp i två separata delar under revisionsstoppet. Anledningen var att systemet hade blivit så stort att Preemraff var rädda att det skulle slå i taket.

–?Det har ett max antal noder och vi började närma oss det antalet. Vi vill ha utrymme att bygga ut systemet ifall vi lägger till en ny anläggningsdel. Det var ett ganska stort och avancerat jobb det också, berättar Lars Andersson.

Även säkerhetssystemen från ABB, har delvis uppdaterats under revisionsstoppet. Gamla PLC:er, programmerbara styrenheter, har bytts ut mot nya och moderna versioner.

–?Dessutom bygger vi upp systemen efter internationella normer, som innebär att man stänger av anläggningen eller enheten vid alla osäkra lägen, säger Lars Andersson.

En del av säkerhetssystemen återstår att uppgradera, men en stor del av det arbetet räknar Preemraff med kan åtgärdas under drift. Arbetet väntas vara klart 2019 eller 2020.

Men det är inte säkert att Preemraff är färdigt med sina moderniseringar för det.

–?Det är en utmaning med ständig förbättring och ständig modernisering. Det kan komma nya smarta lösningar som man vill ha. Det går väldigt fort i dag, säger Lars Andersson.

Linda Nohrstedt

Mer om: Preem Raffinaderi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt