Nya modeller testas direkt i laserskannad kopia av fabriken

2013-02-26 13:42  

Får den plats eller skrapar den i? I ett nytt projekt testas nya bilmodeller direkt i en laserskannad kopia av fabriken.

I mer än tio år har Volvo Personvagnar använt laserskanning för att få en exakt och aktuell bild av hur det ser ut i de olika verkstäderna.

Tidigare har data från skanningen använts för att justera cad-modellen av fabriken så att den stämmer överens med verkligheten. Men att ständigt hålla cad-modellen uppdaterad är ett enormt arbete. Ommöbleringar gör att stegar, plockpallar, stativ och annat inte alltid står på samma plats.

I ett nytt Vinnova-stött projekt har Volvo därför helt hoppat över cad-modellen. Som tredimensionell karta över verkligheten används i stället bilderna från laserskanningen.

Det kan låta enkelt men det rör sig om stora mängder data i form av så kallade punktmoln. Ett enda svep med skannern ger ett sådant moln med 30 miljoner punkter. För varje punkt finns information om position i x-, y- och z-led samt en färgkod.

Vinsten är att skanningen går snabbt och modellen blir en exakt kopia av verkligheten. En annan finess är att nya produkter i cad-form kan köras runt i modellen.

It-processutvecklaren Magnus Rönnäng visar en simulering där en kaross långsamt åker ner i ett jättebadkar för rostskyddsbehandling.

– Varenda ny bil brukar slå i när den går in i måleriet. Nu ser vi två år innan om det smäller och kan jobba mycket mer proaktivt, säger han.

I ett annat exempel körs en cad-modell av en ny bil längs en existerande lina.

– På så sätt kan vi redan på designstadiet se konsekvenserna i tillverkningen, säger Magnus Rönnäng.

På sikt ska även operatörer finnas med i modellerna.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt