Målet: Robotar som lär sig av erfarenheter

2014-10-20 09:43  
Danica Kragic vill få roboten att känna igen rörelser, objekt, färger, former och textur. Foto: Michael Melanson

Robotar som lär sig av erfarenheter, som människor gör. Det är målet med ett nytt forskningsprojekt vid KTH som finansieras med 18,5 miljoner kronor.

- En viktig fråga som vi kommer att studera i det här forskningsprojektet är hur robotar kan lära sig nya uppgifter med hjälp av den kunskap de redan har från början. Om en robot till exempel vet hur man plockar upp ett glas från bordet, kan den också plocka upp en kopp? Eller en tallrik?

Den frågan ställer sig professor Danica Kragic Jensfelt som tillsammans med två andra professorer, tre doktorander och tre juniorforskare ska arbeta med projektet i fem år.

Problemen de ska undersöka handlar om hur människor använder information som strömmar in genom de fem sinnena, men också sorterar bort, glömmer.

- Vi förväntar ju oss att robotar aldrig glömmer. När robotar via sensorer samlar in information blir det mycket data. Dessutom kan de samla in information som vi människor inte kan, till exempel göra korrekta avståndsbedömningar, säger Danica Kragic Jensfelt.

En viktig del i projektet blir därför att utveckla nya teorier, nya algoritmer och nya sätt att representera data, i samarbete med matematiker. Men projektet berör allt ifrån robotik, matematik, reglerteknik, datorseende och maskininlärning.

- Det här projektet går ut på att tänka annorlunda. Vi vill hitta likheter mellan data, göra problem mindre komplexa, säger Danica Kragic Jensfelt.

Forskningsanslaget på 18,5 miljoner kronor kommer från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Mats Lewan

Mer om: Robot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt