Hållbar industri

Hemlig metod ger nya former åt aluminium

Hydraulpress som används i försöken. Mer än så här vill inte Sapa avslöja om den varmformade aluminiumprodukt som Conny Falk, teknikområdeschef hos Sapa Technology, håller i sin hand.

Om aluminium värms, kan materialet sträckas mycket mer än vid rumstemperatur. Det har Sapa tagit fasta på i ett hemligt forskningsprojekt, för att utveckla varmformning till en kommersiellt fungerande teknik.

Publicerad

Det är inte mycket man ser av den provbit Conny Falk, teknikområdeschef på Sapa Technology i Finspång, håller upp. Fotografiet från det topphemliga varmformningsprojekt är ”pixlat”, på samma sätt som bilder på misstänkta kriminella brukar vara i dagspressen.

I projektet försöker Sapa Technology nu utveckla varmformningen för att även göra aluminiumdetaljer med färre bearbetningssteg än som behövs i dag, ungefär som komplicerade detaljer av stålplåt kan formas i ett enda steg med djuppressning.

Samtidigt öppnar varmformningen för möjligheten att göra komponenter med geometrier som tidigare inte varit möjliga i aluminium.

– Det finns en del fördelar med varmformning. Aluminium går inte att sträcka lika mycket som stål i rumstemperatur. Men värmer man materialet kan det sträckas betydligt mer än stål, säger Conny Falk.

Sapa vill varken avslöja till vilka produkter varmformningen ska användas eller några detaljer om tekniken. Själva utrustningen som används vid försöken kommer från samarbetspartnern, den svenska presstillverkaren AP&T.

– Det vi levererat är ju en av våra standardpressar, men med mer servostyrning. Man kan säga att pressen fått nc-styrning, för att få en presstabilitet som är oberoende av temperaturförändringar och liknande. Det är väldigt höga krav på styrningen av processen, säger Jan Starck hos AP&T.

Hydraulpressen – en nyckelspelare

Världens största tillverkare av aluminiumprofiler.

Antal anställda: cirka 15 000.

Omsättning 2010: cirka 33 miljarder kronor.

Resultat 2010: 886 miljoner kronor.

Grundat: 1963 i Vetlanda. I dag tillverkning i 231 länder.

Helägt av norska Orkla. Fou-centrum i Finspång.

Tranemoföretaget AP&T har levererat den hydraulpress som används i försöken. Den har en presskraft på cirka 2 000 kN och är utrustad med numeriskt styrsystem. AP&T tillverkar dels automationsutrustning som ämnesmatare och press­robotar, dels hydraul­pressar för stansning och formning och dels verktyg för rör och plåt­formning.