Hållbar industri
Flera genombrott för svensk printerutvecklare
Linköpingsföretaget Wematter har 3d-printat ett biobaserat gips för sjukvården. Det har printats i deras nylanserade skrivare, som tillsammans med en egenutvecklad ”tvättmaskin för 3d-utskrifter” fått sin första köpare.
Wematter utvecklar 3d-skrivare för lasersintring i polyamid eller Aurora (ett biobaserat material som utvinns ur oljebönor). Målgruppen är främst produktutvecklingsavdelningar inom industrin, men de arbetar även med ortopediska hjälpmedel.
De ingår också i det regionala materialklustret IMA, som leds av Pia Lindström. Där ingår även Linköpingsföretaget Skymaker, som utvecklar tillverkning av specialprodukter.
– När Pia skadade ett ledband i handen och behövde opereras, föreslog hon att vi och Skymaker skulle tillverka ett 3d-printat gips åt henne. Vi skrev ut tre varianter i Aurora och hennes läkare fick välja den som passade bäst, säger Robert Kniola, grundare och vd på Wematter.
Hjälpmedlet ligger som ett nät över handen, vilket enligt Wematter innebär att huden kan andas och därmed läker bättre än med vanligt gips.
– Det blir också enklare att klä på och av sig, och man kan tvätta händerna och duscha som vanligt. Och framförallt luktar det inte blöt hund, som vanligt gips gör efter ett tag, säger Robert Kniola.
”Vi har visat att tekniken fungerar”
Han framhåller att man enkelt kan skriva ut flera varianter och prova sig fram, för några hundralappar i materialkostnad.
– Vi har visat att tekniken fungerar, nu är det upp till sjukvården att visa intresse och ta det vidare.
Produkten skrevs ut på Wematters nylanserade skrivare Gravity 2020, som enligt Robert Kniola har flera fördelar jämfört med sin föregångare.
– Absolut mest jobb har vi lagt på tillförlitligheten, repeterbarheten och precisionen. Vi har blivit mycket bättre på att kontrollera lasern, och precisionen ligger på 0,1 millimeter. Utskriftshastigheten är en centimeter i höjd per timme, säger han.
Wematter har också fokuserat på att göra skrivaren säker för vem som helst att använda.
– När den väl startat kan man inte öppna den förrän den gått klart. Och en dubbelmantlad inkapsling garanterar att om något skulle gå fel så påverkar det inte omgivningen utanför på något sätt.
Den första kunden på Gravity 2020 är Husqvarna, som tecknat ett treårigt hyravtal.
– Husqvarna är 3d-pionjärer som sysslat med detta i 30 år. Det är en fjäder i hatten för oss att just de erkänner oss som det bästa alternativet.
Avtalet omfattar även Wematters egenutvecklade tvättmaskin för 3d-utskrifter.
– Traditionellt blåser man ju bort överflödigt pulver med tryckluft, och pulver hamnar överallt. Vi använder vatten upp till 100 bars tryck, som sköljer rent och sedan filtreras så det kan återanvändas. Användarvänligheten var ett avgörande skäl till att Husqvarna valde oss, säger Robert Kniola.
Wematter
Lasersintring är en 3d-printingmetod där utskrifterna byggs upp från ett finkornigt pulver - i Wematters fall av glasfiberarmerad polyamid eller Aurora P11 (ett biobaserat material tillverkat i Polyamid 11, som utvinns ur oljebönor).
Pulvret värms upp strax under sin smältpunkt. I printern genereras en laserstråle som smälter, sintrar, ihop materialet när den träffar pulverytan. Eftersom pulvret i sig är tillräckligt starkt för att stödja detaljen som printas, behövs inga stödstrukturer runt utskriften.
SLS-tekniken är känd för att generera mycket hållfasta plastdetaljer. Det gör att tekniken lämpar sig för utskrifter av detaljer för prototyper eller serieproduktion som måste klara av tuffa mekaniska krav.
Wematter grundades av Robert Kniola och Henrik Lundgren 2014. Deras skrivare kallas för Gravity, och har ett patentsökt system gör att skrivaren kan samla in och återanvända överflödigt pulver. Det öppnar för att Gravity kan ställas på kontoren hos tillverkande företag.
Skrivarens precision ligger på 0,1 millimeter.
Wematters affärsmodell står på två ben: Dels kan kunderna beställa utskrifter som görs med maskinerna på Linköpingsbolagets huvudkontor, dels kan kunderna hyra 3d-maskiner från Wematter på kortare eller längre kontrakt.