3d-printing i metall ökar explosionsartat hos företag

2019-05-15 08:45  

Antalet företag som arbetar med additiv tillverkning i metall i Sverige, har nästan trefaldigats på tre år. ”Industrialiseringen av tekniken har börjat nu”, säger Swerims Annika Strondl.

De senaste tre åren har det skett närapå en trefaldig ökning av antalet företag som arbetar med additiv tillverkning i metall i Sverige, från 13 stycken 2015 till ett trettiotal 2018. Över 400 personer arbetar för närvarande med detta inom industrin, även det i princip en tredubbling sedan 2015.

Siffrorna presenteras av en projektgrupp vid forskningsinstituten Swerim och Rise, som gjort en kartläggning av all forskning och utveckling inom området additiv tillverkning i metall mellan åren 2010 och 2018.  Även antalet företag som på något sätt arbetar med så kallad additiv tillverkning av metall har kartlagts.

– Industrialiseringen av additiv tillverkning i metall har börjat nu, det är nog slutsatsen man kan dra. Företagen som håller på med det här ökar både antalet printers, och antalet komponenter som de printar, säger projektledaren Annika Strondl vid Swerim.

Läs mer: Svenska pionjärerna satsar på att skriva ut metall

Till viss del beror den markanta ökningen sannolikt på att företagen sneglar på varandra, tror Annika Strondl. Hon exemplifierar med GKN Aerospace i Trollhättan, som levererar additivt tillverkade komponenter till flygindustrin.

– Där är det ju extremt hårda krav för certifiering. När andra företag ser att man till och med kan printa flygplanskomponenter, så tänker de nog att kan de så kan vi, säger Annika Strondl.

”Ung och omogen teknik, men enorm potential”

Även forskningen på området har ökat kraftigt. 2010 satsades inte en krona på FoU inom additiv tillverkning i metall i Sverige – i fjol satsades 100 miljoner i forskningsmedel från såväl nationella aktörer som EU.

Just nu är det ett femtiotal personer som doktorerar inom området, och projektgruppen ser det som troligt att en del av dessa kommer att arbeta inom industrin när de är klara med sina utbildningar.

Men Annika Strondl betonar att det fortfarande bara finns en handfull svenska företag som implementerat metoden i kommersiell produktion.

– Trots stora satsningar handlar det fortfarande om en ung och omogen teknik, men potentialen är enorm och det händer grejer. Sverige har alla förutsättningar att ta marknadsandelar och bygga upp en industri på området, inte minst tack vare vår svenska kompetens inom metallpulver och nya material, säger hon.

Kartläggning tillverkning 2010-2018

Swerim och Rise har gjort en kartläggning av all forskning och utveckling inom området additiv tillverkning i metall 2010-2018. Även antalet företag som på något sätt arbetar med tekniken har kartlagts.

Den tydligaste trenden i kartläggningen visar att antalet företag som på något sätt arbetar med 3d-printing av metall har ökat markant på tre år: från 13 företag 2015 till ett trettiotal 2018. Antalet personer som arbetar huvuddelen av sin tid med additiv tillverkning i metall har ökat från 139 personer 2015 till 447 personer 2018.

Syftet med kartläggningen – utförd inom projektet INTOACTION finansierat av Vinnova – är att den ska underlätta koordineringen på vägen från forskning och utveckling till kommersiell produktion i industrin.

Rapporten kan läsas i sin helhet här.

Tommy Harnesk

Mer om: Metall

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt