Fetband fixar fart i fabriken

2010-10-12 23:00  

Svenska Westermo lanserar en industrirouter för den nya standarden vdsl2. Ett fetare bredband med ursnabb överföring över det vanliga telenätet.

<p>Flera operatörer, till exempel Telia, är </p> <p>i full färd med att uppgradera sina fasta nät från adsl till vdsl2. Enligt Westermo, som har huvudkontor och utveckling i Västerås och tillverkning i Eskilstuna, är den nya industriroutern den första i sitt slag.</p> <p>Vdsl2-standarden kan ge upp till 40 gångare snabbare överföring, jämfört med dagens vanliga adsl-bredband.</p> <p>Dessutom är kommunikationen symmetrisk, den går lika fort uppströms som nedströms i ledningarna, till skillnad från i adsl. </p> <p>- Hemanvändare brukar ladda ner mycket mer än de skickar iväg över nätet, säger Westermos vd Anders Felling.</p> <p>- På industrisidan är man däremot beroende av att både skicka iväg och ta emot data med hög hastighet. Dessutom är routern anpassad så att den klarar en industriell miljö med mycket störningar.</p> <p>Westermos router är nominerad till Scanautomaticpriset som delas ut under Scanautomaticmässan i slutet av oktober. Sex till företag är utvalda till finalen:

 • Hydac Kylteknik, omvandlar spillvärme från hydraulsystem till lågtrycksånga.
   
 • Beijer Electronics, nytt grafisk gränssnitt för automationssystem.
   
 • Schneider Electric, nytt system för maskinstyrning.
   
 • Spirax Sarco, återvinner energi ur kondensat i ångsystem.
   
 • ABB, frekvensomriktare för styrning av pumpar.
   
 • B&R Industriautomation, öppen strategi för maskinsäkerhet.

Erik Mellgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt