Deras verktyg stör för mycket

2008-11-25 23:00  

Alesco i Göteborg säljer ett olagligt elverktyg. Testresultat visar att det sprider mycket höga nivåer av elektromagnetiska störningar.

-?Värdena ligger långt över den tilllåtna gränsen, säger ingenjören Jan Linders, som testat en av Alescos induktionsvärmare.

Verktyget, en Alesco 700, överskrider gränsvärdet med cirka 60 dB.

-?Det är enorm mycket, bland det värsta jag sett. Apparaten borde dras in från marknaden omedelbart, säger Hans Östergren, konsult inom elektromagnetisk kompatibilitet.

Göteborgsföretaget tillverkar och säljer induktionsvärmare, som bland annat används för att lossa skruvar och bultar.

Enligt ägaren och vd Neil McCartney säljer företaget 500-600 värmare om året. Elektroniken i apparaterna importeras från Kina och Taiwan och monteras i Göteborg.

-?Vi har sålt många maskiner, men aldrig tidigare hört talas om några problem. Dessutom har vi provprotokoll som visar att vi klarar normen, säger Neil McCartney.

Alesco testar inte varje enskild maskin som säljs.

I stället förlitar sig företaget på en tidigare provmätning av tekniken.

-?Sedan har vi producerat vidare på den, säger Neil McCartney.

Den som säljer apparater som inte följer lagen om elektromagnetisk kompatibilitet kan få sin försäljning stoppad.

Neil McCartney säger att Alesco kommer att göra nya mätningar av sina apparater om det visar sig att de inte klarar gränsvärdet i EMC-lagen.

-?Om apparaterna inte håller måttet måste vi åtgärda det, säger han.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt