Centralt varulager smart drag för sportfånar

2016-04-13 10:11  

Det är hjärtat i en storindustri. Här pulserar det av slalomskidor och skosnören. ”Välkommen till ett stycke logistikparadis”, säger Daniel Johansson och öppnar dörren till Stadiums centrallager i Norrköping.

Framför oss öppnar sig en enda stor lokal på cirka 58 000 kvadratmeter. Människorna längst bort i utrymmet är små prickar. Vi befinner oss på Stadiums centrallager, strax utanför Norrköping. Lagret byggdes 2005 i samband med att företaget ändrade riktning totalt vad gäller logistik och varudistribution.

– Vi satsade hårt för att få kontroll på vårt varuflöde. Förut var varje butik som en lagercentral i sig. Nu kontrollerar vi allt härifrån och kan skicka varor efter hur butikerna säljer, den som säljer mest får mest, säger Daniel Johansson som är logistikchef.

I dag är Stadium en miljardindustri med 160 butiker i Sverige, Danmark, Finland och Tyskland. Men företagets historia började faktiskt just här. 1974 öppnade bröderna Ulf och Bo Eklöf en sportbutik i centrala Norrköping. De införde ett nytt koncept där kunder fick chansen att känna och klämma på sportartiklar, i stället för att de såldes över disk som tidigare. Konceptet lyckades och inspirerade öppnade bröderna sin första Stadiumbutik i Stockholm 1987.

– Utvecklingen har gått snabbt. Jag började här 2001. Då hade vi en mindre lagerlokal i Norrköpings hamn. Golvet låg på en gammal sjöbotten och sjönk något varje år. Det gjorde att golvet lutade så pass att handtrucken kunde rulla iväg. På den tiden var också allt logistikarbete manuellt. Vi förde lagerbok för hand och hade plocklistor som faxades mellan kontoret och lagret. I dag görs såklart allt detta arbete digitalt, säger Daniel Johansson.

Varje dag hanterar centrallagret tiotusentals varor.

– Normalt sett brukar 20 procent av varorna som anländer automatiskt transporteras direkt till väntande lastbilar som kör ut till butikerna, resten åker in till lagret, säger han.

Verksamheten på Stadiums centrallager är i dag halvautomatiserad. Fortfarande finns det alltså moment som är manuella, till exempel på plockavdelningen. Här plockar personal upp varor ur de anländande kartongerna, prismärker dem och stoppar ned dem igen. Varorna tas också till plockavdelningen när de ska ut i butikerna. I denna fas av ­processen finns det planer på att göra verksamheten mer digital.

– Ja, nu går medarbetarna runt med plocklistor i pappersform för att hitta produkterna. Men det är bättre om de får använda en padda med information som berättar vad och hur mycket de ska plocka, och som skannar av varorna så att det blir rätt, säger Daniel Johansson.

Daniel Johansson berättar att lagret har minskat Stadiums totala logistikarbete betydligt. Samtidigt ökar volymen hanterade varor på lagret varje år. Företaget hanterar i snitt 150 000 enskilda produkter per dag.

Övergången till ett centrallager gick dock inte helt friktionsfritt. I början led lagret av en rad barnsjukdomar.

– Det var en tuff tid. Bland annat fick vi inte ut varorna. Orsaken var nog att vi på mindre än ett år gick från ett beslut att bygga lagret, till att huset stod klart. Vi gjorde om allt i grunden, med bland annat ett nytt sätt att köpa in varor, en helt ny organisation och på det ny teknik. Den fungerade inte som tänkt och det tog mycket längre tid att få upp hastigheten mot vad vi trodde, säger Daniel Johansson och fortsätter:

– Allt går bättre och bättre, men om du någon gång ska bygga ett stort lager ska du ha en parallell verksamhet i gång under hela uppstartsfasen så att problemen kan redas ut i lugn och ro, säger Daniel Johansson.

Varför ligger centrallagret här?

– Det är inte för att företagets grundare kommer härifrån. Med hjälp av Linköpings universitet gjorde vi beräkningar som kom fram till att den bästa platsen på jorden för oss är Skärblacka. Vi ligger inte i Skärblacka men det är ju jättenära. Vi ligger i mitten av alla stora orter där vi finns.

Stadiums centrallager i Norrköping har en yta av 58 000 kvadratmeter. Fem dagar i veckan transporteras varor härifrån till företagets 160 butiker. Det mesta av företagets egna produkter tillverkas i Kina, och anländer Sverige med båtar till Göteborg. Därifrån transporteras varorna med tåg till lagret.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev om automation!

Två kilometer åkbandssystem

Ligger i Norrköping och stod byggdes 2005. Byggdes ut 2011.

Ytan är nästan 60 000 kvadratmeter.

Ett åkbandssystem på cirka två kilometer binder här samman över 50 stationer för bland annat sortering och packning.

Cirka 40 miljoner produkter tas till lagret varje år. Hälften är företagets egna produkter som mestadels produceras i Kina och anländer Sverige med båt till Göteborg.

Fem dagar i veckan levererar Stadium varor till sina 160 butiker.

Stefan Nordberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt