Hållbar industri

Aktiv hållare ger sköna vibbar

Foto: Acticut
I verktygshållaren finns dels en sensor, dels en aktuator. Sensorn registrerar alla rörelser i hållaren och sänder dem till elektronikenheten, där impulserna bearbetas. Elektroniken styr sedan aktuatorn, som arbetar i mottakt mot vibrationerna i hållaren. Foto: Acticut
Steve Rust är vd för Green Valley, ett amerikanskt nätverk för miljöteknikföretag. Här demonstrerar han hur Acticuts vibrationsdämpare arbetar. Foto: Acticut

Snabbare och enklare svarvning. Färre kassationer. Och utan skärande missljud. Med en aktiv verktygshållare går det att dämpa vibrationerna och öka ambitionerna.

Publicerad

Det tjuter som när man testar flyglarmet den första måndagen varje månad i svenska tätorter när Andreas Sigfridsson hos Acticut i Falkenberg startar Okumasvarven och börjar göra ett så kallat finskär på insidan av ett rör av seghärdat stål.

Det tar bara några sekunder innan oljudet blir outhärdligt. Den som lägger handen på kåpan över svarven känner hur det börjar kittla i fingertopparna på grund av tilltagande vibrationer. Det är som om hela svarven kommer att sprängas.

Efter 15-20 sekunder stänger Andreas Sigfridsson av den. Finsvarvningen inne i röret är allt annat än fin. Den är grov, ojämn, oanvändbar.

Sedan gör han om samma process. Med samma rotationshastighet och alla andra parametrar oförändrade. Enda skillnaden är att han trycker på två knappar vid elektronikstapeln och aktiverar systemet som vibrerar i mottakt. På två teckenfönster syns det hur sensorn och aktuatorn, den elektroniska muskeln, kvicknar till.

Den här gången är det en svarvning i det tysta. Lite grann hörs det. Men en viskning snarare än ett rop. Den svarvade ytan inne i röret syns och känns helt annorlunda. Jämn, fin, nästan mjuk.

-?Man behöver inte göra lika många skär när systemet är inkopplat. En process som kanske kräver två grovskär och två finskär brukar vi klarar med ett grov- och ett finskär. Det går snabbare, blir mera exakt, hela processen blir enklare, och verktyget, svarvstålet, håller mycket längre, säger Thomas Lagö, Acticuts forskningschef och styrelseordförande.

Största vinsterna görs med svårbearbetade material som rostfria och avancerade stållegeringar, titan och brons.

-?Gensvaret från marknaden är mycket bra. Vår potential är enorm. Egentligen skulle vi kunna nyanställa uppemot 100 personer på tre-fem år, säger Thomas Lagö.

-?I dagsläget begränsas vår tillväxt av att det nästan är omöjligt att få loss expansionskapital.