TECH

Samsung gör sig redo att utkämpa ny strid med Apple - med xr-plattform

Samsung
En reklamskylt för Samsung i den sydkoreanska huvudstaden Seoul. Arkivbild.

Rykten och spekulationer om att Apple snart kommer att presentera ett eget headset har tilltagit den senaste tiden. Nu meddelar rivalen Samsung att företaget tillsammans med Google och Qualcomm jobbar på en ”mixed reality-plattform”.

Publicerad

Beskedet kom i samband med att Samsung presenterade nya mobiltelefoner i Galaxy S23-serien. Enligt tekniksajten Cnet uppger TM Roh, chef för Samsungs mobildivision, att företagets kunder i större utsträckning börjat efterfråga augmented reality- och virtual reality-upplevelser. Roh säger till sajten att Samsung forskat på området och nu ”passerat en viss tröskel”. Vad det innebär framgår inte.

Mixed reality (xr) är begreppet som används när ett headset är utrustat med genomströmningskamera. Användaren kan då se en kombination av den verkliga världen och virtuella föremål. Ny Teknik har nyligen testat finska Varjos headset, som är världsledande på området.

Genomströmningskameror är aktuella även i HTC:s Vive XR Elite, Metas Quest Pro och – förmodligen – även i Apples kommande headset.

Att Samsung, Google och Qualcomm samarbetar är inte uppseendeväckande. Qualcomms systemkretsar sitter i Samsungs Galaxy-telefoner, som dessutom körs på Googles operativsystem, Android. Qualcomm förser även systemkretsar till många tillverkare av vr- och ar-headset.

Här är allt vi vet om AR-glasögonen Apple Glasses

Både Samsung och Google har gjort enheter på det här området tidigare. Med Samsungs Gear VR kunde man fästa en mobiltelefon som skärm och många minns med skräckblandad förtjusning Google Glass. Google sägs för övrigt ha egna ar-glasögon på gång som bland annat ska kunna visa översättningar av språk i realtid.