Opinion

”Sex steg för att lyckas med säkra nanomaterial”

Från vänster: Hanna Karlsson, med dr, Karolinska Institutet, Mattias Öberg, docent, Karolinska Institutet, Ulrica Edlund, docent, KTH och Thomas Backhaus, professor, Göteborgs Universitet.

DEBATT. Möjligheterna med nanomaterialen är mycket stora men glöm inte bort säkerheten. Storleken påverkar materialets egenskaper och hur ska då gränsvärden sättas? Det finns risk att ”nano” blir synonymt med ”farligt”, skriver fyra forskare.

Utvecklingen av nya material med nanostrukturer designade på atomnivå går i rasande fart och kan bidra till helt nya strategier för att lösa dagens stora utmaningar inom hälsa och miljö. Redan i dag används nanomaterial bland annat för att göra starka och lätta produkter, i kosmetika och för att rikta läkemedelstillförsel till olika målorgan vid cancerbehandling. Inom en snar framtid kan många av våra vardagsprodukter innehålla komponenter med nanomaterial.

Den exceptionellt lilla storleken hos nanomaterial innebär att ett ämne kan få helt andra egenskaper när det förekommer som ett nanomaterial jämfört med i sin större, ”vanliga” form. Material i nanoskala framställs just för att man vill kunna utnyttja dessa andra egenskaper. Det kan gälla till exempel elektriska, optiska, magnetiska, kemiska eller mekaniska (hållfasthet, böjlighet etcetera) egenskaper.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här