Fordon

Telia kör i gång test av uppkopplade bilar

Telia kommer att koppla upp både nya och gamla bilar med sin lösning Sense. Foto: Telia
Hans Dahlberg.

Uppkoppling av bilar är Telias första stora satsning på prylarnas internet, IoT. ”Betatester startar inom några veckor”, säger Hans Dahlberg, IoT-chef på Telia.

Publicerad

Telia lägger mycket krut på sin tjänst Sense för uppkopplade bilar. Ett hundratal personer jobbar med den nya tjänsten Sense, uppger Hans Dahlberg för Ny Teknik.

Han är chef för Telia Companys globala IoT-enhet.

Tillsammans med uppkoppling av hemmet och vården ska de nya biltjänsterna omsätta över en miljard kronor för Telia under 2018.

Sense pekades ut som exempel på en av de viktiga nya tjänsterna i samband med Telias kapitalmarknadsdag i förra veckan. Det är med den typen av uppkopplade tjänster och samarbete med partner som Telia ska bli ”nästa generations teleoperatör”, menade ledningen.

Men det var redan i november förra året som Telia introducerade sin biltjänst Sense som ”världsunik”. Samtidigt berättade Folksam, en av Telias samarbetspartner i projektet, att man avsåg lansera en helt ny bilförsäkring, där förare som håller hastighetsbegränsningen får 15–20 procents lägre premie.

De första testerna skulle köras redan våren 2016, uppgav Folksam den gången, och sedan skulle den uppkopplade försäkringen erbjudas alla kunder senare under året.

Men så blir det inte, enligt uppgift till Ny Teknik. Testerna har inte börjat ännu. Men Folksam vill varken ge någon förklaring till förseningen eller någon ny tidplan.

– Vi har bestämt oss för att hänvisa de här frågorna till Telia, säger Folksams pressavdelning.

På Telia uppger man att tidplanen håller.

– Om Folksam sagt sig kunna testa tjänsten under våren får det stå för dem. Vi har lovat våra partner att de ska kunna leverera tjänsten 2016, och så kommer det också bli. Under fjärde kvartalet, preciserar Hans Dahlberg.

Men det är snart dags för Telias interna tester av Sense.

– Vi kör själva i gång våra betatester de närmaste veckorna, säger han.

Hans Dahlberg betonar att en finess med den öppna plattformen är att bilägarna kan välja mellan tjänster från olika leverantörer framöver. Samarbetet med Folksam, Bilia och Bilprovningen är inte exklusivt.

– Vi har en kö av företag som vill bli partner till Sense. Men först ska vi lansera tjänsten med våra nuvarande partner.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Många deltar i utvecklingen av Sense

Med Sense kan äldre bilar kopplas upp till nätet via en dosa, som kopplas in på bilens diagnostikport. I tjänsten ingår en app med vars hjälp föraren kan kontrollera var bilen finns (gps-position) och komma åt körjournalen.

Wifi i bilen ingår också, liksom tillgång till olika partnertjänster. Än så länge har Folksam, Bilia och Bilprovningen anslutit sig.

För att ta fram Sense samarbetar Telia med flera företag. Hårdvaran kommer från kinesiska ZTE och Ericsson.

Den molnbaserade tjänsteplattformen utvecklas av Stockholmsföretaget Springworks, där Telia gick in som delägare förra året. Springworks var med på Ny Tekniks 33-lista i våras.