FORDON

Volvo Cars öppnar teknikcenter i Kraków – anställer flera hundra

Volvo Cars vd Jim Rowan.
Volvo Cars vd Jim Rowan.

Volvo Cars öppnar ett teknikcenter i Polens näst största stad Kraków, och siktar på mellan 500 och 600 anställda på plats 2025. Men satsningen i Polen hotar inte jobben i Sverige, enligt vd Jim Rowan.

Verksamheten ska utveckla mjukvara för bolagets satsning på helt elektriska bilar. Bland annat nämns områden som säkerhetsteknik, förarassistans och självkörning.

– Vi behöver förbereda företaget för framtiden och se till att vi kan fortsätta växa. För att göra det måste vi hitta rätt kompetens och rätt kvantitet. Vi tror att vi kan göra det i Polen, säger Volvo Cars vd Jim Rowan till TT.

Volvo Cars söker främst mjukvaruingenjörer till sitt teknikcenter i Kraków. Biltillverkaren har i dag över 4 500 mjukvaruingenjör i företaget. Merparten av dessa är placerade i Sverige, enligt Jim Rowan.

Innebär det att arbetstillfällen kan flytta från Sverige till Polen?

– Det här handlar inte om att ersätta något, utan att komplettera med verksamheter i andra delar av världen.

Växande teknikcentrum

Bakom beslutet att förlägga Volvo Cars nya verksamhet i Kraków lyfter Jim Rowan fram att staden är ett växande teknikcentum.

– Kraków har ett brett nätverk av teknikföretag i regionen. Staden har också en framstående telekomsektor, säger han.

Polen har på senare år över lockat till sig flera globala företag. Microsoft meddelade 2020 att bolaget ska investera över 10 miljarder kronor i ett datacenter utanför Warszawa, som ska tillhandahålla molntjänster. Även Google har etablerat ett centrum för molntjänster i den polska huvudstaden.

Sedan tidigare har Volvo Cars liknande teknikcenter i Stockholm och Lund samt i Bangalore i Indien.