Fordon

Heta ryktet: Volvo kan släppa eldriven minibuss i Kina

En minibuss av Zeekr. Foto: Zeekr
En minibuss av Zeekr. Foto: Zeekr

En lite oväntad Volvomodell kan vara på gång i Kina. Under en dragning om bolagets elektrifiering dök en minibuss upp på skärmen.

Publicerad Uppdaterad

Qin Peiji är vd för Volvo Cars Greater China Sales Company. Han höll en presentation som förevisade biltillverkarens elektrifieringsresa – och de uppmärksamma kunde notera att en av bilderna med olika modeller innehöll en udda fågel.

Visade okänd modell

Det var en MPV (multi purpose vehicle), eller en minibuss på ren svenska. Bilden i fråga sades visa sex elbilar för 2023, och tillsammans med XC40, C40 och EX90 fanns tre tidigare okända modeller.

Car News China skriver att Volvos MPV kommer att baseras på Zeekr 009, en stor minibuss från Geelys nya elbilsmärke. Enligt uppgift ska ett "semi-koncept" av Volvos minibuss visas upp under det tredje kvartalet, för att sedan rullas ut på marknaden i Kina under Q4 2023.

Räckvidd på 82 mil

Vad kan man då förvänta sig av Volvon? Den lyxbetonade Zeekr-modellen, som är designad i Göteborg, byggs på Geelys SEA-plattform för elfordon. 009 har två motorer som tillsammans levererar 544 hästkrafter. Den introduceras med fyrhjulsdrift, och CATL-batteriet på 140 kWh ger en räckvidd på 822 km. En bakhjulsdriven version ska komma senare.

Varför satsar Geely på MPV-modeller? Man kan förledas att tro att suv-trenden skulle ha trängt undan minibussarna, men det senaste året har den globala marknaden för MPV-segmentet vuxit med 5,5 procent. Det skriver the Business Research Company. Och efterfrågan på elfordon förväntas driva på tillväxten inom minibuss-segmentet ytterligare.

Lyxversion av Volvos elsuv på g?

De övriga två bilarna som sällskapade MPV:n var den lilla elsuven Volvo EX30, samt EX90 "Excellence" – en lyxigare version av Volvos stora elsuv, där de tre stolsraderna har bytts ut mot totalt fyra lyxiga fåtöljer.