Populärteknik

"Rymdrobot" utforskar Grönland

Den isgående roboten Grover provkörs utan de solpaneler som ska ge all energi under expeditionen på Grönland. Foto: Nasa

Nasa har släppt iväg en fjärrstyrd robot på Grönland som ska samla in data om den stora issmältningen som inträffade 2012.

Publicerad

Med en robot som bygger på kunskap om de rymdfordon som bland annat används på Mars ska Nasa utforska Grönland. Man vill bland annat skaffa information om hur istäcket återbildats efter den stora issmältningen som inträffade sommaren 2012 på grund av stigande temperatur.

Roboten som döpts till Grover (Greenland Rover and Goddard Remotely Operated Vehicle) är knappt två meter hög och väger 860 kg med toppfarten två km/h. Den får all energi från solpaneler som både fångar upp direkt solljus och det som reflekteras från isen. Utforskningen ska göras fram till början av juni då Grönland har midnattssol. Det gör att Grover kan hållas igång under stora delar av dygnet. Ombord finns en typ av markradar vars reflekterade signaler informerar forskarna om snön och islagrens status.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här