Nytt forskningsfartyg ska namnges – genom tävling

2017-08-21 17:00  
Vad ska SLU:s nya forskningsfartyg heta?

I Storbritannien avvisades folkets namn på forskningsfartyget, Boaty McBoatface. SLU utlyser nu en liknande tävling när även Sverige ska köpa ett nytt fartyg.

Namnet Boaty McBoatface kläcktes av den förre BBC-programledaren James Hand och vann överlägset den omröstning som anordnades för att utse namnet på Storbritanniens nya polarforskningsfartyg.

Men i maj förra året meddelades att namnet ratas till förmån för RRS Sir David Attenborough. Forskningsministern Jo Johnson var inte alls förtjust i Boaty McBoatface, rapporterade DN. Sir David Attenborough fick 10 000 röster jämfört med omröstningens vinnares 124 000.

SLU har fått i uppdrag av regeringen att köpa ett nytt undersöknings- och forskningsfartyg och utlyser nu en liknande tävling. Men visa av erfarenheten har SLU lagt in ett antal begräsningar. Det förbehåller sig bland annat rätten att "inte beakta förslag som kan anses olämpliga eller stötande".

Tävlingsförslagen ska lämnas in senast den 3 september. Mellan den 5 och 17 september går det att rösta på de förslag "som gått vidare". Slutligen ska en jury välja det vinnande förslaget. Vinnaren presenteras på SLU:s 40-årsjubileum i Uppsala den 27 september. Den som skickat in det vinnande förslaget belönas med ett "fint pris från SLU".

Namnet Boaty McBoatface har gjort avtryck och fått efterföljare. MTR Express meddelade i somras att ett av deras svenska tåg ska heta Trainy McTrainface, också avgjort genom en tävling. Namnet på ett fotbollslag från San Diego, Footy McFooty Face, visade sig dock vara ett aprilskämt.

Newsweek konstaterade angående Trainy McTrainface att "svenskarna – sanna sitt liberala rykte – har en mer upplyst attityd gentemot allmänheten" jämfört med när det brittiska forskningsfartyget fick sitt namn.

Om Newsweek även fortsättningsvis vill beskriva svenskarna på det viset återstår nu att se.

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt