Studie: Corona spreds i Italien redan förra hösten

2020-11-16 07:54  
En kyrkogård i Bergamo där många av dem som dog i sviterna efter covid-19 begravts. Foto: Adam Ihse / TT

Coronaviruset har haft förödande effekter runt om i Italien. Och nu kommer en rapport som visar att viruset – sars-cov-2 – fanns i landet flera månader tidigare än vad som hittills varit känt.

Den vetenskapliga berättelsen från Världshälsoorganisationen (WHO) har hittills varit att covid-19 – den sjukdom som orsakas av viruset – först upptäcktes i staden Wuhan i Kina i december i fjol och att viruset sedan spritt sig över världen.

Det första fallet i Italien av covid-19 registrerades den 21 februari i år i en mindre stad utanför Milano i regionen Lombardiet.

Men tidsangivelserna motsägs nu – och det radikalt – av en italiensk studie, inte minst när det gäller uppfattningen om när sars-cov-2 faktiskt landsteg i Italien.

Italiens nationella cancerinstitut (INT) har mellan september 2019 och mars 2020 utfört en studie om lungcancer. I den genomgick totalt 959 frivilliga en lång rad tester, och resultaten får nu många att höja på ögonbrynen.

Läs mer: Läkare: ”Vi är i början av det värsta av coronapandemin”

Smittade i september

Studien, som publicerats i INT:s vetenskapliga tidskrift Tumori journal, visar att 11,6 av personerna hade utvecklat antikroppar mot viruset långt före februari i år.

Mer djupgående tester av förekomsten av antikroppar mot sars-cov-2 har också utförts av universitetet i Siena. De visar att fyra av de testade hade antikroppar mot viruset redan i början av oktober i fjol – vilket innebär att de har smittats i september, säger Giovanni Apolone, en av rapportförfattarna.

– Detta är den huvudsakliga upptäckten: människor utan symtom var inte bara positiva efter det serologiska testet utan hade också antikroppar som kunde döda viruset, säger han.

Läs mer: Forskarnas modell förutsäger hur viruset sprids i städer

”Öka igen”

– Det betyder att det nya coronaviruset kan cirkulera länge bland befolkningen och med låg dödlighet, fortsätter han.

I mars uppgav italienska forskare för nyhetsbyrån Reuters att ett högre antal fall med lunginflammation och influensa än normalt registrerats i Lombadriet under det sista kvartalet i fjol – vilket innebär att sars-cov-2 kan ha cirkulerat där redan då.

Enligt det amerikanska Johns Hopkins-universitetet har nu totalt omkring 1 178 000 smittofall hittills registrerats i Italien, och drygt 45 200 av de smittade har avlidit.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer