Yubico börsnoteras – och siktar på att bank-id får stöd för säkerhetsnyckeln
Stina Ehrensvärd, grundare av Yubico.Yubico
It-säkerhetsföretaget Yubico börsnoteras i Sverige. Samtidigt har grundarna flyttat hem från Kalifornien – och hoppas nu att deras fysiska säkerhetsnycklar snart ska gå att använda till bank-id.
Från att ha varit en liten svensk startup som charmade jättar som Google och Microsoft har Yubico blivit en tung spelare inom it-säkerhet.
Företaget omsätter 1,5 miljarder kronor och har 400 anställda. En fjärdedel av personalstyrkan sitter i centrala Stockholm, men större delen av verksamheten är förlagd till USA. Nu har uppköpsbolaget ACB Bure förvärvat Yubico med målet att notera bolaget på Nasdaq i Stockholm.
– Vi spelar redan i en högre division än många andra privata bolag, men det känns som att man växer upp när man kommer ut på börsen, säger medgrundaren Stina Ehrensvärd till ny Teknik.
I och med uppköpet värderas Yubico till 8,3 miljarder kronor. Den stundande börsnoteringen kommer i ett skede när det svenska företaget breddar sin repertoar. Fram till nu har Yubico vid sidan om huvudprodukten – de fysiska säkerhetsnycklarna Yubikey – ägnat mycket tid åt att utveckla och implementera standarder för autentisering. Det arbetet har burit frukt: flera av världens största teknikbolag, inklusive svårflörtade Apple, har anammat standarderna.
Planerna: Miljontals tjänster ska få stöd för Yubikey
Det arbetet kommer att fortskrida som vanligt. Stina Ehrensvärd drömmer om att de hundratals tjänster som har Yubikey-stöd i dag ska bli miljontals i framtiden.
Annons
Mattias Danielsson, vd Yubico, Jakob Ehrensvärd, innovationschef och grundare och Stina Ehrensvärd, grundare och tidigare vd.Yubico
Samtidigt har Ehrensvärd sedan en tid tillbaka lämnat över vd-posten till mångårige kompanjonen Mattias Danielsson. Själv titulerar hon sig numera medgrundare och chefsevangelist. I det ingår bland annat ett nytt fokus på filantropiskt arbete, med satsningar på att värna mänskliga rättigheter, miljö och en fri press. Ett konkret exempel på det arbetet är att Yubico har delat ut säkerhetsnycklar till ukrainska myndigheter, som i samband med Rysslands invasion utsatts för omfattande nätfiskeattacker.
– Vi har ett program vi kallar Security Forward där vi delar ut var 20:e såld Yubikey till organisationer som vi känner är viktiga för demokratin. Donationen till Ukraina är den enskilt största vi gjort hittills, säger Stina Ehrensvärd.
Därtill ska Yubico utveckla fler tjänster runt sina säkerhetsnycklar och blicka mot horisonten där man kan skönja en del mörka moln.
– Kvantteknik utgör åtminstone ett teoretiskt hot mot dagens krypteringsmetoder och även om det inte är något som blir aktuellt redan i år så har vi börjat kika på det, säger Stina Ehrensvärd.
Vill göra Yubikey kompatibel med bank-id
För en tid sedan flyttade Stina Ehrensvärd och maken Jakob Ehrensvärd – som är innovationschef på Yubico – hem till Sverige efter tolv år i Kalifornien. Det var av personliga skäl: de vuxna barnen hade under pandemin valt att bosätta sig i det öppna Sverige till skillnad från det mer restriktiva USA. Makarna Ehrensvärd ville helt enkelt vara nära sina barn igen.
Samtidigt tror Stina Ehrensvärd att närvaron i Sverige kan innebära att svenskar blir mer bekanta med företagets teknik. Hon nämner att tre av de fem största bankerna i USA är Yubico-kunder, medan svenska banker inte anslutit än. Ett mål är att göra Yubikey kompatibel med bank-id.
— Den dialogen har inletts. Om bank-id går ner stannar Sverige, men med vår teknik kan man skapa redundans.