Digitalisering

Nu kan du logga in på Iphone med fysiska säkerhetsnycklar

Iphone 14 Pro, lanserad i september 2022. Foto: Press
Iphone 14 Pro, lanserad i september 2022. Foto: Press

Förbättrad säkerhet är i fokus i uppdateringen till Ios 16.3. Den nya mjukvaran ger hårdare kryptering – och stöd för inloggning med fysiska säkerhetsnycklar. 

Publicerad

Den växande risken för obehörig övervakning och läckor får techjättarna att stärka säkerheten i sina konsumenttjänster.

Iphonetillverkaren Apple har precis rullat ut en ny uppdatering av operativsystemet Ios. Tonvikten i den färska versionen 16.3 ligger på utökat dataskydd – och innebär att Iphone och Ipad för första gången får inbyggt stöd för användningen av så kallade fysiska säkerhetsnycklar, som Yubikey tillverkade av svenska Yubico.

Stärker dataskyddet i Ios

Tvåfaktorsverifiering i Ios. Foto: Press
Tvåfaktorsverifiering i Ios. Foto: Press

Apple förlitar sig sedan tidigare på en lösning för tvåfaktorsverifiering som innebär att en Apple id-inloggning på nya enheter måste godkännas med en säkerhetskod som skickas via ett meddelande till andra, redan betrodda Appleprylar som användaren har

Fysiska säkerhetsnycklar ger ett extra säkerhetslager till inloggningen. Den som aktiverar funktionen måste först ange sitt Apple id-lösenord och sedan ansluta den fysiska nyckeln till telefonen för att kunna logga in över huvud taget.

Detta kan tyckas vara mer omständligt för användarna. Men en av fördelar med Yubikey och andra säkerhetsnycklar är att dessa ger ett starkare skydd mot it-attacker som nätfiske, eller ”phising”, än vad mobilbaserade autentiseringslösningar erbjuder.

Yubico visade upp två nya modeller av Yubikey på CES-mässan i Las Vegas. Den vita är Yubikey Lightning och den blå är en ny version av Security Key med stöd för NFC. Foto: Yubico
Yubico visade upp två nya modeller av Yubikey på CES-mässan i Las Vegas. Den vita är Yubikey Lightning och den blå är en ny version av Security Key med stöd för NFC. Foto: Yubico

Starkare kryptering av data

Övergången till Ios 16.3 innebär dessutom att Apples inbyggda dataskydd förbättras även för svenska användare. I och med uppdateringen lägger Apple nämligen till end-to-end-kryptering, eller totalsträckningskryptering, av fler appar och nästan alla data som laddas upp till molnlagringstjänsten Icloud.

Detta gäller bland annat Anteckningar, Bilder och Icloud Drive. Även säkerhetskopior av Iphone och Ipad kan totalsträckskrypteras numera. 

– IT-jättarna har insett att det enda sättet att stärka skyddet av data ur ett globalt perspektiv är att införa faktiska tekniska skyddsfunktioner, som totalsträckningskryptering. Data kan enbart skyddas till 100 procent med hjälp av teknik och matematik, inte policyer och juridik, sa it-säkerhetsspecialisten Karl Emil Nikka i en intervju från i december om Apples uppdatering.

Så installerar du Ios 16.3

Andra nyheter i Ios 16.3 är att Iphone får stöd för andra generationens Homepod, som lanserades förra veckan. Dessutom har Nödanrop SOS uppdaterats, och kräver numera att sidoknappen och en av volymknapparna hålls ner och sedan släpps. Detta för att förhindra att funktionen aktiveras oavsiktligen.

Ios 16.3 åtgärdar även ett tidigare problem som gjort att Siri inte alltid svarade korrekt på musikförfrågningar. 

För att uppdatera din telefon, öppna Inställningar och klicka på Allmänt. Välj sedan Programuppdatering. De äldsta Iphone-modellerna som kan installera Ios 16.3 är Iphone 8, lanserad 2017, och Iphone Se 2, som släpptes i april 2020.