TECH

Undervattensdrönaren ska kunna köra flera månader under ytan

Vattenbruk fotat ovanifrån.
Drönaren ska användas vid vattenbruk.

En undervattensrobot för odling i vatten ska tas fram i ett nytt projekt. Den robusta vattendrönaren ska kunna spendera flera månader i sträck under ytan.

Publicerad

En ny undervattensdrönare för vattenbruk ska tas fram under ett 30 månader långt projekt. Drönaren som till en början alltså ska hjälpa till vid odling i havet eller i bassänger utvecklas av det schweiziska bolaget Hydromea tillsammans med norska Unplugged.

De två bolagen har i ett första skede fått en finansiering på två miljoner euro. Målet är att ta fram en drönare som kan stanna under vattnet i flera månader. Systemet ska kunna genomföra daglig insamling av data för att låta vattenodlare ta del av information från sitt vattenbruk.

Brist på billigare lösningar

Igor Martin, vd för Hydromea, säger i ett pressmeddelande att tillväxten inom vattenbruk som till exempel sjögräsodlingar förväntas öka och att det därmed behövs nya lösningar för datainsamling.

– Att bygga en digital tvilling av en tillgång under vattnet är för närvarande nästan omöjligt. De befintliga teknologierna utvecklas till stor del kring försvars-, olje- och gassektorn till havs som har råd med komplexa system. Ekonomin för de kommande framväxande sektorerna är dock sådan att de kräver robusta, billigare och miniatyriserade övervakningslösningar, säger han i pressmeddelandet.

Det norska bolaget Unplugged arbetar med induktionslösningar och har tidigare arbetat med större undervattensrobotar. Deras moduler kan ge kabelfri strömförsörjning om 30 W till 3 kW på vattendjup ner till 4 000 meter. Detta mindre drönarsystem ska öppna för nya sätt att övervaka tillgångar under ytan.

– En sådan plattform kommer att möjliggöra insamling och överföring av data, upprättande av samverkande kommunikationslänkar mellan sensorer, infrastruktur och större fordon, säger Thomas Meyer, operativ chef på Unplugged, i pressmeddelandet.